TRANSLATE - TRADUCTOR

Prova objectiu Olympus MZuiko 12-200 f/3.5-6.3


El febrer de 2019 Olympus va presentar aquest nou objectiu tot terreny amb un rang de focals molt extremes, des de 12 fins a 200 mm!. La marca  ja disposa de dues referències en aquest segment, el MZuiko 14-150 II i el 12-100 F4 Pro, i inicialment aquesta nova lent no em va cridar molt l'atenció, sincerament. Però pensant en les seves característiques, vaig adonar-me que en teoria arreplega quasi totes les virtuts dels seus germans citats anteriorment amb el tele encara més potent i una mida i pes continguts . Per això em va picar la curiositat i gràcies a l'amabilitat dels nois i noies d'Olympus Espanya he pogut disposar d'una unitat durant uns dies per poder explicar-vos les meves experencies i impressions.




Com ja és norma en aquesta casa, si cliqueu damunt de cada imatge us portarà a l'original a mida real que podeu descarregar, sense trampa ni cartró :-). Están disparades en format RAW i processades amb Photoshop, bàsicament per ajustar nivells i intensitat de color.

Comencem!

Editat: la prova original d'aquest objectiu la vaig fer el 2019, però he afegit al final d'aquesta entrada una actualització a data desembre 2022 amb l'experiència d'us amb la nova càmera OMSystem OM-1, crec que valdrà la pena comentar cosetes noves!





Només agafar aquest 12-200 em va cridar l'atenció la mida i lleugeresa, la veritat és que l'esperava més gran i pesat.  Aquí teniu el lloc oficial i aquí aquí  trobareu més informació tècnica interessant. Quan el muntem a l'Olympus EM1 MKII que he fet servir en aquesta prova el pes total del conjunt es queda en 1060 gr., una xifra baixa per tot el que ofereix. La longitud de l'objectiu  és de 99,7mm i el diàmetre de 77,5, amb una rosca per a filtre de 72mm. Com a curiositat, li podem muntar un portafiltres tipus Cokin P i no enfosqueix les cantonades a la focal de 12mm, una bona notícia per als amants dels paisatges que fan servir filtres.



Aquest zoom te 16 lents en 11 grups, 3 d'elles són asfèriques i unes quantes més són especials, us deixo a sota un diagrama on s'especifica els diferents tipus i posició. Realment la tècnica òptica aplicada a fotografia ha avançat molt, un objectiu així era impossible fa uns anys amb un mínim de qualitat!


Una altra bona notícia és que aquest 12-200 està segellat contra aigua i pols, per la qual cosa és recomanable que faci parella amb un cos de càmera que també ho sigui per aprofitar al màxim el seu potencial. Us deixo una altra infografia on apareixen les zones segellades:



Pel que fa al diafragma, disposa de 7 pales i la part interior de l'orifici està arrodonida per aconseguir un desenfocament més bonic. La veritat és que la qualitat del bokeh o part desenfocada m'ha sorprès per la seva qualitat, sense artefactes estranys i degradats suaus sobretot quan utilitzem focals llargues i diafragmes oberts, molt en la línia dels últims Zuikos que han anat apareixent:



Això és especialment evident quan fem fotografies d'aproximació gràcies a la seva distància mínima d'enfocament. A 12mm de focal, aquesta distància és de 22cm. des del sensor al subjecte, i a 200mm de focal la distància mínima és de 70cm, amb la qual cosa podem intentar macros de flors i animalets amb fons desenfocats si disparem a diafragmes oberts com podem veure a la imatge inferior:



Per altra banda, si volem fer fotos d'aproximació amb bona  qualitat d’imatge n’hi haurà prou amb tancar un parell de passos el diafragma, al voltant de f/8. Recordeu que si no tenim suficient ampliació amb l'objectiu, la càmara ens ofereix la funció "Teleconvertidor digital" que amplia 2X la imatge original, podeu veure un petit tutorial que vaig fer sobre el tema clicant aquí.



Així mateix, en situacions amb poca llum com interiors o nocturnes, l'estabilitzador d’imatge de la càmera i la focal mínima de 12mm permeten disparar a 1 segon a pols obtenint imatges nítides sense necessitat d'augmentar gaire la sensibilitat:



Amb el zoom totalment estès tenim l'equivalent a un teleobjectiu de 400 mm en càmera de rodet, cosa que ens permetrà prendre alguna imatge d’animals a la natura com un conillet despistat o un ocell confiat:




Però la versatilitat d'aquest objectiu també ens ajudarà en els nostres passejos fotogràfics per la ciutat. En posició angular podem prendre imatges sense cridar l'atenció, literalment estem dins de l'escena:




En posició de teleobjectiu podem fer-lo servir per diverses finalitats, com per exemple per retrats robats


O bé per comprimir els plans i donar sensació de profunditat triant un punt de vista adient:


L'única pega que li podem posar a aquest objectiu és que és poc lluminós, però això el podem solucionar fàcilment pujant una mica la sensibilitat. Personalment no tinc problema a treballar amb ISO automàtic i mode P quan vaig sense rumb fix pels carrers ja que d'aquesta manera tan sols m'he de concentrar a enfocar i disparar! Per cert, l'enfocament d'aquest 12-200 és intern i del tipus MSC, molt silenciós i optimitzat per vídeo. Fins i tot en situacions amb poca llum ambient aconsegueix enfocar de manera ràpida, sobre tot si l’estem fem servir en focals angulars.



També m'ha sorprès el comportament força correcte quan he ficat altes llums dins de l'enquadrament ja que apareixen pocs flares i artefactes, com a la imatge inferior. Cal tenir en compte que els objectius amb un alt nombre de lents no són els més apropiats per a aquest tipus de fotografies, però tot i així aquest objectiu s'ha comportat amb dignitat. L'estrelleta del sol apareix quan tanquem el diafragma a F11 o més, millor si tapem parcialment el sol :-)


En quan a deformacions òptiques, a 12 mm de focal la trobem en forma de coixí i pràcticament desaparaeix al voltant dels 20mm, a la resta de focals podriem dir que pasa desapercebuda. El vinyeteig està molt controlat a qualsevol focal i difragma, inclús a 12 mm i f/3.5, que és on es nota una mica. Les aberracions cromàtiques passen desapercebudes, així com l'absència de flares quan fiquem altes llums dintre de l'enquadrament, aquestes son les aventatges dels dissenys i avanços en fabricació aplicats als zooms moderns comparats amb similars de fa uns anys!


Anem fent una mica de resum. Aquest MZuiko ED 12-200 F:3.5-6.3 és un objectiu fet a mida per aquelles persones que volen anar lleugeres de pes i a la vegada no volen renunciar a fer fotografies de qualitat sense limitacions tècniques ja que és capaç de fer una mica de tot amb bons resultats. És ideal per viatgers i pels amants de caminar entre muntanyes, però també pels que surten de caça fotogràfica pels carrers de la ciutat.




Degut a la seva humil lluminositat i al seu potent zoom equivalent a un 400 mm cal canviar una mica el xip quan utilitzem aquest objectiu. És bo treballar amb un pas més de sensibilitat per poder tenir velocitats de disparo normals, i també és recomenable tancar un pas el diafragma per millorar la qualitat d'imatge quan estem a focals per sobre dels 150 mm.


Com a virtuts principals d'aquest 12-200 destacaria la versatilitat, els bonics desenfocaments tot i ser un objectiu no gaire lluminsós i la possibilitat de fer fotografia d'aproximació. Aixó el converteixen en un seriòs candidat a ser l'objectiu triat pel dia a dia o bé quan no sabem que ens trobarem en les nostres sortides urbanes o a la natura.

Els enemics d'aquest objectiu estàn també al catàleg de la marca, però em sembla que aquest plus de focal respecte al 14-150 o de pes i mida respecte al 12-100 F4 el fan molt atractiu per a molts usuaris, un servidor entre ells.  Aquest 12-200 no pot competir amb objectius fixos específics per a tasques concretes, però compleix dignament amb multitud d'usos i en això és un campió. 


Com sempre, no doneu gaire crèdit al que diu un servidor i si podeu provar-ho a la vostra botiga habitual per treure les vostres conclusions. Moltes gràcies per arribar fins aquí i com sempre, ha estat un plaer!.

Actualització a data desembre 2022.
Després de tres anys des de la prova inicial aquest 12-200 ha confirmat les impressions que heu pogut llegir. Darrerament és l'objectiu que porto a la bossa per defecte a tota hora, tot i que de vegades sento una mica de nostàlgia i agafo un parell d'objectius fixos més o menys curts per no perdre les arrels. Però m'agrada molt l'estètica de les imatges dels teleobjectius i aquest zoom s'apropa a l'objectiu ideal per tot portar.

A més, l'aparició de la nova càmera OMSystem OM-1 aquest 2022 amb les seves millores en l'enfoc, processador, i d'altres, ha fet que el 12-200 funcioni encara millor en situacions de poca llum o per encertar l'enfocament en detalls amb  poc contrast. Tot plegat fa que, sobre tot en interiors mal il·luminats, s'aprecia una millora respecte a la càmera Olympus EM1 MKII que vaig fer servir a la prova original d'aquest 12-200 feta l'any 2019.


Per la resta, no puc si no confirmar les conclusions originals que comentava més amunt i insistir en aquest parell de recomanacions: quan fem servir aquest 12-200 és bó pujar un pas la sensibilitat i quan fem servir focals per sobre de 150mm la qualitat d'imatge millora si disparem a F/8. 

La col·lecció d'imatges de tot tipus que he anat formant fent servir aquest 12-200 és considerable, i moltes em fa sentir satisfet del resultat. Per un practicant de la fotografia casual com jo, aquest 12-200 és una eina ideal, i gràcies a les bondats de les càmeres actuals ni tan sols és un problema la humil lluminositat d'aquest objectiu, s'ha convertit en un bon amic per gaudir de La Fotografia.

Gràcies de nou!










2 comentaris:

agus ha dit...

Aquest objectiu el portave enganxat a una m10 marlii i ara el porto a la nova om5,es el meu equip de les meves passejades diaries i viatges,salutacions desde Granollers.

Unknown ha dit...

merci pour votre reportage +toutes ces indication, je posede cet objectif formidable avec le OM 5 c'est super