TRANSLATE - TRADUCTOR

Focus Peaking o ajuda a l'enfoc manual


Voigtländer Nokton 25mm F:0.95 + Olympus Pen F

Aquest petit tutorial explica com configurar l’ajuda per enfocar manualment que ofereixen les càmeres Olympus quan muntem objectius sense enfoc automàtic, funció que també és coneguda per l’expressió anglesa “Focus Peaking”. Aquesta ajuda està molt indicada quan fem servir la càmera a la mà i en aquest tutorial em centraré en ella, per imtages en les que fem servir servir el trípode pot ser seria més indicada la funció "Ampliar". Com sabeu, hi ha adaptadors per poder muntar pràcticament tots els objectius antics o moderns de qualsevol marca a les càmeres del protocol m4/3, y les Olympus en concret ofereixen una sèrie d’opcions per fer més precís l’enfoc a mà i alguna coseta més per ajudar a obtenir imatges nítides amb ells. Aquestes ajudes a l’enfoc han fet que hi hagi un munt d’aficionats que tornen a gaudir d’aquells vells objectius de càmeres de rodet que s’estaven en un calaix ja que moltes d’aquestes lents donen imatges amb una estètica tan particular que val la pena fer-los servir de nou, les Olympus son ideals per això.

Bàsicament, els passos per configurar l’ajuda a l’enfoc manual via menú son dos: primer hem d’adjudicar la funció Focus Peaking a un botó d’accés directe que servirà per activar-la quan vulguem, i després en un altre apartat configurarem l’aspecte i funcionalitats d’aquesta funció. Els menús que farem servir d’exemple en aquest tutorial són els de la Pen F per que penso que és la càmera més adient per aquest tipus d’objectius, ja posats en pla retro fins i tot ofereix una configuració específica i molt completa per obtenir imatges directes en Blanc i Negre! Aquesta configuració de càmera per l’ajuda a l’enfoc és molt similar en totes les Olympus, i tot i que la Pen F ja porta uns anyets al mercat penso que encara serveix per fer aquest tutorial.


Abans de continuar hem de dir que no hem de confondre la funció de Focus Peaking  per objectius sense enfoc automàtic amb la funció “Asist MF” que podem trobar al “Menú Personalizado A”, ja que aquesta última només ofereix ajudes quan fem servir els objectius MZuiko originals del sistema m4/3 en posició MF (enfocament manual). Aquesta funció “Asist MF” no estarà operativa quan muntem un objectiu sense enfoc automàtic i per tant no ens ajudarà a trobar les zones enfocades quan fem servir objectius que tinguin només enfoc manual.

 La manera en que la càmera ajuda a l’enfoc manual és ensenyant les àrees enfocades de la imatge amb un ressalt d’un color que hem triat abans, i tal com anem girant l’anell d’enfocament veiem com el ressaltat va canviant de lloc acompanyant els nous punts enfocats. Per aconseguir-ho farem el següent: En primer lloc triarem un botó d’accés directe per adjudicar la funció “Focus Peaking”. Per fer-ho anirem al “Menú Personalizado B, Boton/Dial” i entrem amb el botó OK o el cursor dret.



Després triem l’opció “Función Botón” i tornem a prémer OK



Triem un del botons d’accés directe, per exemple FN2 en aquest cas, i entrem amb OK



Amb el cursor anem pujant o baixant opcions fins que apareix Peaking, confirmem amb OK i sortim amb el botó Menú o polsant a mitges el botó disparador.



Ja tenim el Focus Peaking disponible en un botó. Ara anem a configurar les diferents opcions que ens ofereix aquesta funció. Per fer-ho anem al “Menú Personalizado D” i entrem amb el botó OK



A continuació busquem l’opció “Ajustes de Peaking” i entrem amb OK



Veurem tres apartats. En primer lloc triarem el color que farà servir la càmera per ressaltar les zones enfocades dintre de la imatge. Per fer-ho triem “Color Peaking” i prenem el botó OK



Personalment recomano el color vermell, el triem amb el cursor i li donem a OK.



Després anem a l’opció “Realzar la intensidad” i en aquest cas el deixem en “Alto”



I per últim l’opció “Aj. Brillo imagen” ens dona la possibilitat d’aclarir la imatge per afinar el Focus Peaking, però tenint en comte que aquesta no serà la lluminositat real de la imatge final. Si deixem aquesta funció activada, la imatge s’aclarirà quan activem el “Focus Peaking”, però si premem a mitges el disparador veurem com quedarà en realitat la imatge acabada. Personalment deixo aquesta opció desactivada, però pot ser ens pot anar bé en situacions de poca llum ambient.




Un parell de cosetes més. Quan desconnectem la càmera i la tornem a connectar, el “Focus Peaking” no estarà operatiu fins que no premem el botó en el que el vam adjudicar. Així mateix, tant si posem la càmera en modus Monocromàtic (Blan i Negre) o amb un filtre artístic i activem l’ajuda a l’enfoc, veurem que la càmera passa a color normal per mostrar com actua el “Focus Peaking” i si premem a mitges el disparador veurem l’aspecte final amb el filtre o el BN aplicat. 

Si en compters de fer servir el Peaking com ajuda a l'enfoc volguessim la lupa, per exemple per fer macros amb trípode, el procès és el mateix però en comptes d'adjudica la funció Peaking a un botó triarem "Ampliar" segons hem vist anteriorment. Fins i tot podriem tenir dos botons d'accès directe amb les dues funcions disponibles.

En principi ja estaríem en quant a la configuració del Focus Peaking, però ja posats a fer servir objectius manuals és bo comentar que les Olympus ofereixen la possibilitat d’aplicar estabilització d’imatge personalitzada segons la focal de l’objectiu, una opció molt recomanable que ens estalviarà un munt d’imatges trepidades. Per configurar-la tenim dos possibilitats; via menú o bé mitjançant el Super Control Panel, recomano fer servir aquesta última per que penso que és més ràpida. En primer lloc triem la casella de la estabilització d’imatge i premem OK;



Amb la roda davantera triem l’opció S-IS1 per que és la més convenient per fer servir la càmera a la mà en qualsevol circumstància. Després polsem el botó INFO i amb el cursor posem el valor de la distància focal de l’objectiu manual que farem servir. Confirmem amb OK i ja tenim l’estabilització d’imatge llesta per funcionar de manera òptima.



Quan traiem l’objectiu manual i tornem a posar un MZuiko autofocus la càmera el detecta i es reconfigura automàticament als valor d’aquest últim. Els últims models de càmeres Olympus poden crear un banc de dades d’objectius manuals que inclouen el nom i la focal de l’objectiu a les dades Exif i a més ja configura l’estabilitzador d’imatge per la focal triada. El podem trobar al “Menú Personalizado H1” a l’apartat “Ajustes info. Objectivo”. Quan muntem un objectiu manual per primera vegada podem escriure i memoritzar les seves dades i  seleccionar-les quan el tornem a posar a la càmera.



També és bó recordar que si disparem en ràfega podem seleccionar que l'estabilizador d'imatge funcioni durant tot el procès. Per fer-ho hem de triar "Prioridad IS" a l'apartat " Estabil. Imag." al Menú Personalitzat C2 com veiem a la image inferior:

Les opcions d'estabilització d'image haurien de quedar així

 

Fins aquí aquest petit tutorial per ajudar a treure profit dels objectius manuals muntats a les Olympus. És segur que els avanços en aquest sentit en els pròxims models de càmeres faci que quedi obsolet, però ja l’anirem posant al dia quan toqui. 

Com sempre, un plaer i agrair-vos la vostra atenció.

Salut i Fotografia!

 

1 comentari:

jordi carreras ha dit...

Gracies per la feina feta. La imatge demostra la qualitat de l'optica emprada.

Jordi