TRANSLATE - TRADUCTOR

Configuració Olympus Pen F per fotos en Blanc i Negre.



Sens dubte per un servidor la Pen F és la més maca de la càmeres Olympus actuals, i pot ser també de la resta de marcas del mercat. El seu disseny retro a l'estil de la càmera original de rodet dels anys 60 sembla que demani fer fotos en blanc i negre, cosa que la marca ha sapigut interpretar i ens ofereix tota una serie de possibilitas de configuració exclusives del modus monocromàtic.
Presentada al gener de 2016, la Olympus Pen F ja té 5 anys a l'esquena però penso que tecnològicament encara no ha quedat desfasada, va ser el primer model d'Olympus amb sensor de 20 milions de píxels de resolució! La veritat és que m'encanta portar-la de passeig per la ciutat amb un objectiu petit i discret, normalment el MZuiko 12mm F:2, amb ella em sento el fotògraf més elegant del barri! Si us agrada aquesta càmera no deixeu de mirar la guia de configuració bàsica que vam fer ja fa un temps!
Al que anàvem, com que aquest model té una sèrie de paràmetres exclusius per frotografiar en grisos he pensat que seria bona idea compartir la manera com la tinc configurada i també explicar com ho faig, us convido a passar:


En primer lloc hem de girar el dial davanter fins a la posició MONO. Després a la part posterior premem el botó OK situat entre els botons del cursor i accedim al Super Control Panel: 


Hi ha tota una sèrie de paràmetres que es mostren dins del rectangle vermell visible a la foto superior que tenen a veure amb l'acabat de la imatge en Blanc i Negre. Com que la càmera té memòria, cada vegada que posem el dial a MONO apareixeran els últims ajustaments utilitzats. Veurem la descripció de cadascun:



Tenim tres tipus de perfils monocromàtics a escollir: el mode 1 és BN estàndard, el mode 2 simula l'estètica d'un rodet de pel·lícula i el mode 3 produeix l'efecte de pel·lícula d'infrarojos. La càmera desarà els últims paràmetres utilitzats per a cadascun dels perfils monocromàtics.


La nitidesa la deixarem a 0, no cal augmentar-la ja que pot fer malbé la imatge per excés de processament!


El contrast m'agrada que sigui potent, encara que no excessiu, aquí ja juga al gust de cadascú. En el meu cas, ho deixo a +1. Cal tenir en compte que el contrast va lligat amb els ajustaments de la gràfica de grisos que veurem una mica més avall a la secció de la palanca.


El gra el deixo a LOW (suau), encara que de vegades m'agrada que sigui una mica més agressiu, això també va a gustos!

I finalment triarem la tonalitat dels grisos. Pot ser estàndard, sípia, blavosa, etc. En principi ja estaríem llestos d'ajustaments al Super Control Panel, ara anirem a la palanca del darrere:

Aquesta palanca està situada sota la roda de modus i girant-la cap a l'esquerra o la dreta tindrem accés a diverses funcionalitats relacionades amb l'aspecte dels fitxers jpg, en aquest cas en grisos. En accionar-la apareix el següent:

Veurem un simulador de filtres, com els que es posaven davant de l'objectiu en fotografia de rodet. En aquest cas, per a arxius en blanc i negre, la meva proposta és un filtre ataronjat per donar dramatisme al cel i que els tons de pell no es vegin falsos. Ho podem canviar accionant el cursor. Si girem novament la palanca veurem el següent:


Amb aquest control podem ajustar el vinyetatge, tant enfosquint les cantonades com aclarint-les. És molt agressiu, ja en la posició 1 és molt potent, compte amb ell! 
Accionem la palanca una vegada més:

Apareix la gràfica de recuperació de llums i ombres. Valors positius les accentuen, negatius les suavitzen. En ajustar aquests valors cal tenir en compte com hem deixat el contrast al Super Control Panel com es comentava més amunt, ambdós paràmetres van relacionats. Quan vegem aquesta pantalla, si premem el botó INFO podrem ajustar els tons mitjans al nostre gust. 



I ja ho tenim. D'aquesta manera podrem tenir arxius en BN en format JPG al nostre gust, i si ho desitgem també podem guardar el RAW original seleccionant per exemple l'opció L-SF + RAW al Super Control Panel com veiem resaltat en groc a la foto inferior:


Com s'ha dit més amunt, cada perfil monocromatic memoritza els seus propis ajustos, amb la qual cosa podem tenir fins a tres tipus alhora: un de suau per a retrats, un de més agressiu per a foto urbana i un altre experimental, per exemple. També es bó saber que aquests ajustos els podem guardar a les posicions C1, C2, C3 i C4 de la roda de modus, recordant que per que sigui en Blan i Negre la roda devantera ha d'estar a la posició Mono. Aquest procès d'asignació als modus personalitzats es fa a partir del "Menú de disparo 1" triant l'opció "Rest./Asignar modos person-" com veiem a la imatgde inferior :



I ja hem arribat al final. Segur que em deixo alguna coseta, però ja sabeu que teniu els comentaris per interactuar amb un servidor. 
Tant de bo que la saga de càmeres Olympus Pen F segueixi en un futur sota la marca OM Digital Solutions, són molt boniques i un plaer sortir a fotografiar amb elles. Em consta que el fabricant va fer un esforç molt gran tant de disseny com de fabricació per que fos un model refinat i de qualitat,   un exemple el teniu en que no  trobareu cap cargol a la vista en el seu cos! 
L'any 2022 serà decissiu per la marca, res m'agradaria més que l'aparició d'una Pen F MKII acompanyada d'un 12mm F:1.4, posats a demanar tiro llarg!
Com sempre, ha sigut un plaer i rebeu els meus agraiments per arribar fins al final.
Molta salut!



2 comentaris:

Tino Soriano ha dit...

Genial, Martin! No tenia idea de tot això. Prenc nota! Ets un pou de coneixements. Abraçada

Jordi Gavaldà ha dit...

Igual que la teva "Guia Pen-F" d'una gran utilitat!
Moltes gràcies! Bon Nadal!