TRANSLATE - TRADUCTOR

Prova objectiu OM System 90mm macro

El nou objectiu OM System 90 macro f/3.5 amb la càmera Olympus OM-1 feta servir a la prova
 
El 8 de febrer de 2023 es va presentar el nou i anhelat objectiu OM System MZuiko Digital ED 90mm f/3.5 Macro IS Pro (aquest és el seu nom oficial) que servirà per omplir un forat important en el catàleg del fabricant a més de fer realitat les il·lusions de molts aficionats de la marca, un servidor entre ells.

Una quinzena d'anys ha trigat Olympus/OM System a comercialitzar un objectiu macro llarg pels seus sistemes fotogràfics digitals si contem tant el protocol 4/3 com el m4/3, la història de l'evolució del disseny d'aquest element  és tan interesant que donaria per fer un article específic que em comprometo a escriure una mica més endavant.

RAW

Abans de res, recordar-vos que clicant sobre les imatges les podreu veure i/o descarregar a mida real processades amb Adobe Camera Raw i Photoshop, i just a sota veureu l'enllaç per baixar el RAW original per si el voleu revisar a casa. Ja us dic que en els arxius tractats he eliminat alguns pels i particules de pols que si apareixen en les imatges en brut, mai millor dit.

Així mateix, vull donar les gràcies als nois i noies de OM System per la confiança en un servidor, espero que les fotografies i els comentaris que trobareu en aquest article basats en la experiència a la vida real  ajudin als aficionats i usuaris de la marca a conèixer aquest nou objectiu i fer-se una idea de les seves capacitats.

RAW

Quan vaig veure el full d'especificacions d'aquest nou 90 macro vaig quedar sorprès per la  quantitat de característiques tècniques avançades que incorpora, faré un petit resum de les que més em van cridar  l'atenció: modus Súper-Macro per aconseguir una relació d'augment 2:1, estabilització d'imatge, segellat contra aigua i pols, possibilitat d'acoblament de multiplicadors de focal, enfoc intern, anell amb desembragament per enfoc manual, etc. Tot això fa que aquest no sigui un objectiu petit, sobre tot per una raó evident que veurem a continuació, de moment us deixo una foto de família amb el 60 macro per comparar. Per cert, una curiositat: quan treballo amb el 60mm normalment agafo el cos de la càmera amb les dues mans, però amb el 90 una d'elles se'n va a sota l'objectiu per tenir més precisió i comoditat.

El MZuiko 60 macro va ser presentat el gener del 2012. Sembla mentida que siguin tan diferents!

A l'agafar per primera vegada aquest 90mm em va sorprendre la lleugeresa en relació a la seva mida:136 mm de llarg, 69,8 de diàmetre i un pes de 453 grams, unes dimensions similars a objectius amb autofocus de focals semblants d'altres fabricants tot i que aquest MZuiko té un pes sensiblement menor.  Aquesta generositat de dimensions segurament ve donada pel seu esquema òptic, a la següent infografia podem veure que totes les lents estan agrupades en dos supergrups a cada extrem de l'objectiu com si d'un telescopi es tractés, segurament per aconseguir un factor d'ampliació tan elevat com 2:1 per un teleobjectiu de 90 mm. Imagineu-vos per un moment la meravella tecnològica que suposa un grup de lents movent-se per l'interior de l'objectiu a velocitats extremes buscant enfocament, estabilitzant la imatge i ampliant fins a 2:1, tot amb precisió absoluta i en mil·lèsimes de segon.

Si seguim amb la descripció física veurem que la rosca davantera per filtres i accessoris és de 62 mm i permet acoblar el  flaix STF-8 especial per macrofotografia, més endavant comentarem alguna coseta més d'aquest element. 

El mecanisme del diafragma el formen 7 pales que deixen un forat central arrodonit per aconseguir bells desenfocaments, sent el valor màxim de lluminositat de f/3.5 i el mínim de f/22. 

RAW

Al cos de l'objectiu trobem tres botons:  un per triar els modus macro, un altre per connectar l'estabilització d'imatge i un tercer anomenat L-Fn que permet activar una funció personalitzada que haurem adjudicat previament via menú. La baioneta posterior és metàl·lica amb pins electrònics i a l'interior podem veure la inscripció "Made in Vietnam". També trobarem els dos pins extres per l'acoblament opcional dels multiplicadors de focal, i si mirem pel forat del darrera veurem com la forma interior de l'objectiu està feta per adaptar-se a aquests accessoris mitjançant un forat cilíndric de parets completament tancades  amb una lent interior fixa per evitar el pas de particules o aigua a l'interior.

RAW

Així mateix, al cos exterior de l'objectiu al costat dels tres botons podem veure una àrea  llisa  que permet l'acoblament d'un anell de subjecció pel trípode, en aquest cas compatible amb el mateix que fa servir el zoom MZuiko 40-150 f/2.8 Pro, i que no ve de sèrie amb aquest 90mm macro. Si que trobem a la caixa acompanyant l'objectiu un para-sol plàstic  lleugerament cònic amb un botó pel desacoblament, molt pràctic, i una funda tova habitual en els últims objectius presentats pel fabricant. 

L'anell de subjecció per trípode és bàsic per obtenir imatges nítides a grans augments

Una vegada acabat el repàs físic, hi ha alguna característica d'aquest objectiu que voldria comentar en profunditat. Crec que òpticament els ingeniers no s'han estalviat res: aquest 90 mm consta de 18 lents que formen 13 grups, 8 d'elles estan fetes de vidres i formes especials amb un recobriment Zero d'última tecnologia per evitar reflexes i aberracions, a més d'una lent frontal amb un tractament especial per endurir-la i evitar ratlles i marques per cops. 

Per comparar, el 60 macro el formen 13 elements en 10 grups, sent 4 d'ells de tipus especials. Segurament aquest desplegament tecnològic està relacionat amb la funció exclusiva Súper-Macro que incorpora aquest nou 90 mm,  deixeu-me que us parli també d'aquesta novetat.

Ull d'agulla. Modus Súper Macro  activat, relació d'augment 2:1 
RAW

Aquesta funció Súper Macro la trobem disponible a l'interruptor de tres posicions present al cos de l'objectiu, les altres dos opcions d'aquest botó son per una banda  pel modus macro normal amb possibilitat d'enfoc limitat des de 25 cm fins a 50 cm, i per un altre per poder enfocar des de 25 cm a infinit. En el modus macro normal la relació d'augment màxima que es pot aconseguir és 1:1 aproximadament.

Ala de papallona. Modus Sùper Macro activat, relació d'augment 1,5 aprox.
RAW

Quan activem el modus Súper Macro la distància mínima d'enfocament baixa fins als 224 mm des del sensor, que es tradueixen en uns 80 mm des de l'extrem anterior de l'objectiu fins al subjecte a fotografiar. Això te l'avantatge que no estem molt a sobre del motiu i no tapem la llum. Quan activem el modus Sùper-Macro l'objectiu perd la capacitat d'enfoc a l'infinit i el diafragma mínim passa a ser f/5, i si treballem amb enfocament manual podem trobar l'escala de relacions d'augments al costat de les inscripcions de les distàncies a l'espai que apareix quan retirem cap enrere l'anell d'enfocament. Aquesta escala de relacions d'augment només és aplicable quan està activa la funció Súper-Macro.



Aquest 90mm macro incorpora estabilització d'imatge que podem activar amb l'interruptor específic que trobem al cos de l'objectiu, quan actua sumant-se al mecanisme anti-vibracions de la càmera podem guanyar fins a set passos de velocitat segons el fabricant. La meva experiència personal és que fent servir aquest 90 mm com a tele curt a pols per fotografiar subjectes llunyans he pogut obtenir imatges nítides fins a 1 segon d'exposició, quan fem macro a pols l'estabilització pateix més ja que tal com ens anem aproximant al subjecte s'accentuen les vibracions. Tot i això he pogut fer fotos acceptables amb la càmera a la mà a relacions d'augment al voltant de 1:1 amb temps d'exposició de 1/20 segons. No sembla molt, però ja us dic que sí ho es, sense estabilització estaríem necessitant velocitats per sobre de 1/250 seg. per que les imatges no sortissin trepidades.


1/30 seg, amb la càmera a la mà.
RAW

Ja que he començat a explicar l'experiència d'ús de l'estabilitzador d'imatge, continuarem amb altres aspectes. L'autofocus d'aquest 90mm combinat amb la OM-1 m'ha semblat molt ràpid i àgil, més que qualsevol altre macro que hagi provat abans. Normalment faig servir un únic punt d'enfocament, el sùper-petit, i per donar més facilitats al procés de trobar focus procuro posar-lo a sobre d'una zona amb cert contrast. 

L'apilament d'enfoc genera com a resultat un arxiu només en format jpg

Aquest objectiu treu profit d'algunes característiques que ofereix la càmera molt interesants per fotografia d'aproximació. La principal seria l'apilament d'enfoc, és a dir, la càmera pren una sèrie de fotografies, fins a 15 en el cas de la OM-1, en que mou lleugerament el punt d'enfocament de manera automàtica en cadascuna d'elles segons les nostres preferències i crea amb les parts enfocades una  imatge final amb un àrea nítida més ample. Aquest apilat d'enfoc el podem fer servir combinat amb el modus Súper-Macro per crear imatges de subjectes molt petits amb tot enfocat, com el cargol d'uns 5mm a sobre la molsa de la imatge superior

L'apilament d'enfoc genera com a resultat un arxiu només en format jpg.

L'apilat d'enfoc, a banda de fer-lo servir per enfocar tots els elements que apareixen a la imatge,  també el podem utilitzar per crear àrees ben diferenciades d'enfoc i desenfoc encara que estiguin molt properes obtenint un efecte tipus diorama. Per aconseguir-ho és aconsellable fer l'apilat d'enfoc a diafragmes baixos, per exemple f/5.6, i configurar via menú l'opció de que la separació del punt d'enfocament entre imatges sigui curta. 
Si us fixeu a la imatge superior, els botons de la part posterior estaven a un parell de centímetres del rodet de fil, però ja apareixen completament desenfocats. Evidentment aquesta funció no és exclusiva pel 90 macro, però aquest objectiu dona moltes facilitats per que obtinguem allò que busquem de manera ràpida i amb qualitat.

Imatge d'alta resolució a mà, 1/15 seg. de velocitat.
RAW


Una altra funció que s'aprofita de la qualitat d'aquest objectiu és la imatge d'alta resolució. Si disparem a diafragmes mitjos la nitidesa i el detall resultant és impressionant, si ampliem la imatge al 100% o més els 50 milions de píxels plens de detall de les fotografies a pols o els 80 amb trípode que dona la OM-1 semblen que no s'acaben mai, com podem veure a la imatge superior. 
I ja que parlem de diafragmes, m'ha sorprès positivament la bona qualitat d'imatge d'aquest objectiu quan fem servir valors de número f alts, és com si d'alguna manera els ingeniers haguessin aconseguit reduir l'efecte de la difracció que treu qualitat a la imatge quan fem servir diafragmes molt tancats. S'ha de tenir en compte que a mateix valor de número f, un objectiu de 90mm té menys àrea enfocada en profunditat que un de 30 o 60mm (se'n diu profunditat de camp), i és necessari tancar més el diafragma per aconseguir una certa amplada d'àrea enfocada, sobre tot si el subjecte no està perfectament plà. Val la pena clicar a la imatge inferior disparada a f/22 i relació d'augment propera a 1:1 per comprovar que la qualitat d'imatge es manté!

En realitat aquest 90 mm és un objectiu de sistema, és a dir, forma part d'un conjunt més gran d'elements pensats i creats amb un propòsit concret, en aquest cas l'anomenada macrofotografia en totes les seves variants al més alt nivell de qualitat. Pot ser OM System ha cregut que després de la presentació de la OM-1 ha arribat el moment de tancar el cercle i presentar l'objectiu definitiu per tenir unes eines fotogràfiques que cap altre fabricant pot igualar en quant a pes, mides i poder d'augment. El que veiem a la imatge inferior és el somni de qualsevol aficionat a la fotografia d'aproximació, no només dels usuaris d'OM System: qualitat d'imatge professional amb infinites possibilitats de configuració amb un pes de conjunt inferior als 1500 grams.


Si parlem de sistema, els multiplicadors de focal son una part molt important per fer un equip absolutament versàtil. Tot i que son elements opcionals, tant el MC-14 com el MC-20 han sigut tinguts en compte pel fabricant quan van dissenyar aquest nou 90 macro. Ja us dic d'entrada que personalment li posaria el 1.4X enganxat amb pegament per sempre més, la qualitat d'imatge no se'n ressent i guanyem en distància focal, poder d'ampliació i distància al subjecte fotografiat amb una minsa pèrdua de lluminositat. Us deixo un parell d'exemples amb cadascú dels multiplicadors:

Feta amb el multiplicador de focal 1.4X  MC-14
RAW

Feta amb el multiplicador de focal 2X  MC-20
RAW

Com ja s'ha dit abans, els multiplicadors de focal també serveixen per guanyar poder d'augment. És impressionant saber que està al nostre abast fer ampliacions fins a 4 vegades la mida real fent servir el 90 macro i el multiplicador MC-20, estem entrant ja en el món de la microscòpia! La lluminositat mínima amb aquest accessori seria de f/7.1, i recomano tancar un pas o dos el diafragma per continuar tenint una qualitat d'imatge excelent. Recordeu que si a màxima ampliació la zona enfocada és molt estreta tenim disponible la funció d'apilament d'enfoc per fer-la més gran! 
L'altre accessori que completa el conjunt és el flaix específic per macrofotografia. El STF-8 proposat per la marca disposa de funció TTL i dos capçals mòbils  que el converteixen en una eina extremadament versàtil i fiable que ens pot il·luminar el subjecte principal tant a la natura com en els nostres microbodegons.  Recordeu que  l'apilament d'enfoc també permet fer servir el flaix per il·luminar cadascuna de les imatges que prendrem, consulteu el manual de la càmera per més informació!

RAW

En quant al comportament òptic hi ha poca cosa dolenta a dir. El vinyetatge passa desapercebut, tot i que és present a f/3.5,  és molt discret i a f/5.6 desapareix. No he notat deformacions a les imatges, i les aberracions cromàtiques tampoc han aparegut tot i que en ocasions vaig buscar-les expressament per veure el comportament de l'objectiu posant negres al costat d'altes llums.

RAW

L'aspecte dels punts de llum desenfocats és molt maco, creant rodones lliures d'artefactes estranys que podem aprofitar per les nostres composicions. En realitat podria dir que m'ha agradat molt l'aspecte dels desenfocaments en general, amb una suavitat en les transicions que els fan molt agradables visualment.

RAW

I ja anem acabant. Aquest MZuiko 90mm macro te dos personalitats ben diferenciades per satisfer tant als amants de la caça fotogràfica a la natura com als que prefereixen treballar a casa fent servir grans relacions d'augment. Son dos tipus absolutament diferents de fotografia que aquest objectiu pot resoldre a la perfecció. Per exemple, quan treballem amb la càmera a la mà fotografiant abelles al camp agrairem l'estabilització d'imatge o la possibilitat d'afegir multiplicadors de focal, mentre que si volem fotografiar el mecanisme d'un rellotge a sobre de la taula del menjador de casa farem servir l'anell pel trípode i el modus Súper-Macro. 

Sincerament, aquest objectiu m'ha agradat molt després d'uns dies de convivència a la vida real. Les raons serien el bon comportament amb els multiplicadors de focal, l'aprofitament d'algunes funcions de càmera com l'apilat o la imatge d'alta resolució, la qualitat d'imatge, la rapidesa i precisió de l'enfocament, el bon comportament de l'estabilització d'imatge i la funció Súper-Macro, totes elles el converteixen en una luxosa eina de precisió per macrofotografia. Lo del luxe també serviria pel preu oficial anunciat, 1499 €, en realitat similar als últims objectius presentats per altres fabricants per càmeres sense mirall i que, no ho oblidem, només arriben a ampliacions 1:1.

Aquest MZuiko 90 macro ha vingut per ser la nova referència en macrofotografia, penso que hi ha objectius que per si sols justificarien l'ús d'una marca de càmeres determinada i aquest seria un bon exemple per la seva qualitat i versatilitat.
Res més, moltes gràcies per la vostra visita i us deixo unes quantes imatges de mostra més.
Salut i Fotografia!!

Editat per incloure una petita comparativa.
A causa d'algunes informacions contradictòries pel tema resolució, he fet unes petites proves comparatives entre el 90 macro i el 60. En primer lloc, us deixo la plantilla que he fet servir on he marcat l'àrea que després veureu ampliada. En el moment de fer la foto el 90mm estava a situat 1,5 m de distància del paper  i el 60 macro a 1 metre aproximadament.


A continuació deixo dos retalls al 100% de la cantonada a f/8 


i el mateix del centre, també a f/8

No poso més imatges de mostra per que el comportament és molt similar entre tots dos objectius a qualsevol valor de diafragma, crec que la qualitat d'imatge és extraordinària. Pot ser la única diferència és que a f/16 i f/22 el 90 macro és una mica més nítid per que no es veu tan afectat per la difracció. 
No obstant, he fet un altre prova a relació d'augment 1:1 i veurem ampliada l'àrea senyalada a la següent imatge:


Cada una de les línies fa 1 mm d'ample, i el que veiem son les fibres del paper tacades per la tinta. El 60 macro estava en modus de relació d'augment 1:1 i el 90 en modus SùperMacro i relació d'augment també 1:1:



Aquí si que el 90 macro es mostra més nítid i és evident una petita diferència entre ells. Podriem dir que tots dos objectius donen una altíssima qualitat d'imatge, però el 90 és una mica millor, només una mica, en grans ampliacions.

Res més, ha sigut un plaer i ara si deixo unes quantes imatges més de mostra.



RAW


RAW

RAW

RAW

RAW

RAW

RAW



RAW

3 comentaris:

manelympus ha dit...

Ja sabiem que tu estabas esperan aquest objectiu i que no t'ha defraudat... la mare de Deu que es de bó... amb multiplicadors, etc.etc. veure si m'el compro... 😎😎

Ramon ha dit...

Una consulta, fa poc es va treure un firmware nou per algunes màquines i crec que era per aprofitar les característic as d'aquest nou objectiu. Els que tenim càmeres més antigues com la meva M5 mark II, que també té l'apilament inclòs però no ha estat actualitzada, saps si alguna de les característica d'aquest objectiu es veuran capades o no funcionaran igual? Gràcies i felicitats pel teu blog.

Martin Gallego ha dit...

Hola Ramon, bona pregunta. Et deixo l'enllaç al lloc on pots veure les últimes versions de firmware: https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/
Efectivament, amb firmwares no actualitzats alguna característica podria no funcionar al 100% amb objectius o material nou posterior a la última actualització, però no sabria dir-te en quin grau. Seria qüestió de provar abans de comprar, com sempre. Una abraçada i disculpa, em penso que no t'he ajudat gaire.