TRANSLATE - TRADUCTOR

Prova objectiu OM System 40-150 F:4 Pro

 



El passat 15 de febrer de 2022 OM System va presentar oficialment el nou objectiu MZuiko Digital ED 40-150 F:4 Pro, a la vegada que també ho feia el seu germà MZuiko 12-40 F:2.8 Pro versió 2 i la nova càmera OM-1, la darrera que portarà el logo Olympus al frontal. Aquest nou zoom 40-150 F4 Pro és el segon objectiu de l'era OM System, la nova empresa que es va fer càrrec de la divisió fotogràfica  d'Olympus,  ja sabeu que el primer va ser el MZuiko 20mm F1.4 Pro del que vam poder fer una prova en aquest bloc setmanes enrere.

Descarregar RAW

Gràcies als amics i amigues de OM System he pogut gaudir d'aquest nou zoom durant uns dies  per poder compartir amb vosaltres les experiències d'us, les conclusions i un bon grapat d'imatges de mostra. Ja sabeu que si cliqueu a la foto s'obrirà a mida real en format jpg  processat  per un servidor amb Photoshop i sota cada imatge trobareu el raw original en format ORF per que el pugueu descarregar si voleu. Per cert, Adobe ja ha actualitzat els seus programes d'edició fotogràfica per poder obrir els arxius de la OM-1, encara que he de dir que un servidor encara no disposa d'ella i les imatges que veureu en aquesta prova son fetes amb la meva velleta EM1 MKII que ja te a sobre 150.000 fotografies!

Descarregar RAW

El full d'especificacions tècniques d'aquest 40-150 F4 ens parla d'un objectiu de gamma alta que incorpora les millors tecnologies de la marca, val la pena fer-li un cop d'ull a la pàgina d'Olympus Asia on les veureu molt ben explicades. Tot i no ser un zoom de focals i lluminositat extremes incorpora 15 elements òptics, sent 6 d'ells de vidres i formes especials amb un recobriment anomenat Zero per minimitzar els reflexos i aberracions. El diafragma és de 7 làmines amb valors de tancament que van des de F:4 fins a F:22, amb el forat central arrodonit per fer més macos els desenfocaments. 
El sistema d'enfoc és intern, amb un grup de 4 lents que es desplaça per dins sense que l'objectiu canvïi de mida, de la mateixa manera que tampoc varia la llargada al rotar l'anell del zoom per anar dels 40 als 150mm de focal, en això es nota la cura en el moment del disseny! Igual que el MZuiko 8-25 F4 presentat fa uns mesos, aquest nou zoom té un mecanisme per fer-lo més petit quan no el fem servir: recollit fa 99,4 mm de llarg i  si el despleguem girant l'anell del zoom s'estira fins els 125 mm, una característica que el fa entrar de ple a la filosofia Olympus/OM System de portabilitat i lleugeresa. Per cert, el pes és de només 382 grams!  

Descarregar RAW


La distància mínima d'enfoc és de 70 cm, que es converteixen en 58 aprox. des de l'extrem de l'objectiu. A aquesta distància i a la focal de 150 mm el factor d'ampliació és de 0,21X, suficient per fer alguna imatge d'aproximació tot i que m'hauria agradat que la capacitat d'augment fos més gran.

Descarregar RAW

La rosca pels filtres és de 62 mm, una mida molt discreta per ser un zoom equivalent a un 80-300 per càmera de rodet. En el cos de l'objectiu no trobem més mecanismes que l'anell d'enfoc, de gir lliure, i també l'anella del zoom que a la vegada serveix per replegar l'objectiu quan no el fem servir o per transportar-lo. Aquesta anella té un recorregut de només 1/4 de volta per passar dels 40 als 150 mm de focal, correcte! La part posterior està tancada per barrar el pas de partícules o aigua a l'interior de l'objectiu, en realitat tot ell és resistent a la humitat i la pols com la resta de lents de la sèrie Pro de la marca. La baioneta és metàl·lica i no permet l'acoblament de multiplicadors de focal i a l'interior de la mateixa trobem la inscripció "Made in Vietnam".  Finalment, a la caixa també trobarem un para-sol amb un discret botó de fixació, un accessori que agrairan molt els usuaris i un encert de la marca pel fet d'incloure'l!

Descarregar RAW

Ja tenim feta la part descriptiva i tècnica d'aquest nou 40-150 F:4 i ara tocaria parlar de l'experiència d'us a la vida real, l'autèntica prova de foc i la part que més m'agrada d'aquesta feina! La primera pregunta que ens ve al cap és: per què serveix aquest zoom? Doncs una mica per a tot i a qualsevol entorn, aquesta versatilitat és la seva raó de ser recolzada per la seva relativament petita mida i pes. Tant a la ciutat com a la natura, interiors o fins i tot a l'estudi aquest 40-150 ens pot ajudar a obtenir les imatges que desitgem d'una manera fàcil i ràpida. 

Descarregar RAW

Al camp s'agraeix la seva lleugeresa quan el transportem durant hores, i en el moment de fer-lo servir ho pot fer explotant les seves característiques: aprofitant el seu diafragma mínim de F:4 per fer un enfoc selectiu i desenfocar el fons, per comprimir els plans a la focal de 150 mm o també per seleccionar petits  detalls concrets i augmentar-los fent servir la curta distància mínima d'enfoc.
En realitat a la ciutat també podem fer servir aquestes particularitats, amb l'afegit que la seva rapidesa d'enfoc i la facilitat d'ús fan que qualsevol escena que es presenti davant nostre quedi gravada en qüestió de segons:

Descarregar RAW

Aquest zoom no és l'objectiu ideal per fer retrats i més si el comparem amb els especialistes que té OM System en el seu catàleg com són el MZuiko 45 F1.2, el 75 F1.8 i fins i tot el 45 F1.8, però gràcies a la seva molt alta qualitat d'imatge tant de la part enfocada com dels fons desenfocats m'he trobat l'agradable sorpresa del bon comportament del nou 40-150 F4 en aquest apartat:

Descarregar RAW


Durant aquests dies de convivència ha estat un goig passejar amb aquest 40-150 i anar buscant elements per fer composicions aprofitant la seva focal i lluminositat, no oblidem que és l'equivalent a un 300 mm F:4 en càmera de rodet! Veiem uns quants exemples:

Descarregar RAW


Cada vegada es fan millors objectius i costa trobar alguna cosa que no facin correctament, aquest 40-150 F:4 és un bon exemple per que no hi ha res negatiu a comentar, simplement. Les cantonades no s'enfosqueixen a cap focal ni diafragma, inclús a F:4, no he trobat deformacions geomètriques apreciables i m'ha semblat que el comportament és molt bo quan hi han altes llums dins de la imatge, sense aberracions cromàtiques en els punts de contacte entre blancs i negres com podem veure a la imatge inferior amb un contrallum i contrast molt acusats:

Descarregar RAW

L'enfoc automàtic també s'ha mostrat ràpid i silenciós, de fet aquest objectiu està optimitzat per vídeo, i les petites proves amb enfoc de seguiment (C-AF) de persones caminat fent servir la EM1 MKII han donat imatges correctes. Quant a la estabilització d'imatge, aquest 40-150 no disposa d'aquest mecanisme però s'enten molt bé amb la càmera i ha ajudat molt a rebaixar els temps d'exposició disparant a pols, segurament per la seva petita mida i pes. He pogut fer imatges prou nítides regularment a 1/5 de segon, fins i tot a mig segon sortien algunes acceptables a la focal de 150 mm. Com exemple podeu ampliar la imatge inferior feta a 1/6 de segon amb la càmera a la mà en la que veiem el Pont del Petroli nítid, però les onades transmeten molt bé la sensació de moviment gràcies a la baixa velocitat d'exposició.

Descarregar RAW

Ja sabeu que m'agrada molt fer macros a la natura, i com comentava abans, el factor d'ampliació d'aquest 40-150 se'ns podria quedar curt en alguna ocasió. No hi ha problema, un anell d'extensió ens ajudarà en aquest sentit sense que la qualitat d'imatge es vegi compromesa i amb la pràctica suficient pot convertir-se en el nostre objectiu de capçalera per fer macros al camp, amb permís del 60 macro i el 40-150 F:2.8 Pro. Recordeu que amb un anell d'extensió la màxima ampliació amb aquest zoom la tindrem a 40mm de focal, però amb l'inconvenient de que ens hem d'apropar molt al subjecte. A 150 mm de focal no amplia tant, però permet una distància considerable al motiu fotogràfic, cosa molt bona per retratar animals espantadissos. 

Descarregar RAW

I finalment una altre qüestió: calia aquest 40-150 F:4 Pro si OM System ja disposava d'un 40-150 F:4.5.6 i d'un 40-150 F:2.8 Pro? Doncs una vegada provat l'objectiu podria dir que sí, és més, crec que serà un encert i farà feliços a un munt d'usuaris per que trobaran per una banda la lleugeresa del seu germà petit però per altra la qualitat d'imatge del F:2.8. Veiem una foto de família amb els seus germans:


Aquest nou MZuiko 40-150 F:4 Pro té un preu a la web oficial de 899 €, el seu germà petit de 199 € i el F:2.8 Pro costa 1299 €. Veient el resultat en quant a la qualitat d'imatge i la facilitat d'ús deguda a la seva petita mida i pes, crec que aquest nou zoom no és car i formaria part de l'equip ideal per viatjar de moltes persones fent parella amb el 8-25 F:4 o fins i tot amb el petit 9-18 F: 4-5.6. Per a aquesta configuració de viatge el seu màxim rival seria el MZuiko 12-100 F:4 Pro, una difícil elecció sens dubte si hagués de triar, en tot cas és motiu de satisfacció tenir alternatives dins del mateix sistema! 

Descarregar RAW

I ja anem acabant. Aquest objectiu m'ha agradat molt i penso que serà un èxit comercial per que ha fet seves les bondats dels seus germans de focal. No li puc posar cap pega, ni tan sols el poc factor d'ampliació a la mínima distància d'enfoc seria destacable per que no està fet per això. Aquest MZuiko Digital ED 40-150 F:4 Pro és un objectiu que compleix a la perfecció amb la filosofia Olympus/OM System en quant a qualitat i mida, estic segur que Maitani estaria orgullós d'ell. 

Res més, donar-vos les gràcies per arribar llegint i mirant fins al final i agrair-vos la vostra atenció.

Salut i Fotografia!


Descarregar RAW

Descarregar RAW

Descarregar RAW

Descarregar RAW



Descarregar RAW

Descarregar RAW

Descarregar RAW

Descarregar RAW

Descarregar RAW


6 comentaris:

JOSEP CARMEL GAS ha dit...

Hola Martín. En primer lloc et felicito pel teu èxit amb l'obtenció dels fons per publicar el llibre "les libel·lules no caminen". Volia fer-te una pregunta ¿per als que no hem estat a temps de col·laborar-hi, hi haurà posteriorment una segona edició del llibre, encara que sigui a llibreries? Ja suposo que ara segurament és molt aviat per aquesta pregunta, però com a mínim, potser ho pots tenir en compte per a més endavant. Felicitats per l'èxit i gràcies per la teva obra impressionant.

Martin Gallego ha dit...

Hola Josep. Efectivament, quan s'acabi l'entrega d'aquesta edició del llibre a Verkami contactaré amb editorials per veure si el volen editar comercialment. Moltes gràcies pel teu recolzament, seguim!

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Martín per la teva amabilitat i per tenir en compte el meu comentari. Estaré atent a veure si et publiquen el llibre. Bona feina!!

Montse Arnau ha dit...

Hola Martín,
amb aquest objectiu s'hi pot posar el teleconverter 1.4x? Gràcies!

Martin Gallego ha dit...

No es pot, Montse, ho sento :-(
Salutacions!

Edu ha dit...

Crec que si se pot utilitzar es convertidor 1.4 posant tubo de extensió…