TRANSLATE - TRADUCTOR

Per fí arriba el MZuiko 100 macro?

 


Fa uns dies vaig veure a 43Rumors que el portal japonés Asobinet havia tingut accés a la patent d'un objectiu OM System 100 mm macro, en aquest enllaç us deixo la traducció al català de l'article ja que penso que es poden llegir coses molt interessants d'aquesta lent i dels macros en general.

Abans d'entrar a comentar cosetes importants d'aquesta notícia deixeu-me que faci una mica d'història d'aquest objectiu que podriem considerar mític tot i que encara no ha aparegut!!!

Al voltant de l'any 2008 Olympus va incloure en els seus mapes d'objectius un futurible 100 mm macro per complementar el 50mm F:2  i el 35 mm F:3.5 que ja existien pel protocol 4/3. En concret, el 50mm F:2 va ser un objectiu que tot i tenir un augment només de 1:2 va marcar una època per la seva qualitat d'imatge, tot i que l'enfoc no era el més ràpid del món. El complementaven un aro d'extensió i els multiplicadors de focal 1.4X i 2X.


Olympus sempre ha tingut una especial cura dels equips per macrofotografia i en temps de les càmeres de rodet el sistema de la marca era el més complet del mercat, incloent càmeres, objectius, mantxes, flaixos, adaptadors per microscopi, etc. Us recomano molt aquesta pàgina per saber més del món Olympus OM. Especialment atractiu m'ha resultat sempre l'objectiu d'enfoc manual Zuiko OM 90 F:2 macro, una meravella de la tècnica que encara a dia d'avuí és utilitzat per alguns fotògrafs d'estudi i és un codiciat objecte de desig per a molts col·leccionistes.


Com ja hem dit més amunt, els anys 2008 i 2009 Olympus va mostrar al seu roadmap un 100 macro que mai va sortir al mercat i ni tan sols es va veure com a prototip, si sou capaços de trobar una foto seva poseu-la si us plau als comentaris! En aquell temps la marca va fer una reconversió dels objectius 4/3 incorporant motors d'enfoc de tipus SWD, més ràpids i silenciosos, i segurament la sortida del 100 macro es va veure retardada per aquest motiu. Amb el desenvolupament i aparicicó de la montura micro 4/3 el projecte va quedar ajornat una vegada més i en el seu lloc va aparèixer l'any 2012 el 60 macro que tantes alegries ens ha donat. Per cert, una vegada vaig llegir a Robin Wong que el prototipus del 100 macro de 4/3 era de lluminositat F;2!


No va ser fins al setembre de 2021, ja sota la nova empresa OM System, que un nou  macro al voltant dels 100 mm va aparèixer al mapa d'objectius, sense més informació:


i ara a començaments de març de 2022 ha aparegut la notícia de la patent de desembre de 2021, presentada  el març de 2018,  d'un nou objectiu OM System 100 mm macro F:2.8. Aixó no vol dir que sigui l'objectiu que es comercialitzarà, però si només hi ha aquesta patent i ja apareix anunciat un objectiu macro  al roadmap...

I ara uns comentaris de la notícia apareguda a Asobinet. M'ha agradat molt que aquest portal digués  una serie de coses molt interesants al voltant d'aquesta patent concreta i dels macros en general, destaco les més importants per a mi amb les reserves que la prudència recomana d'una traducció del japonés feta per Google:

- La patent està feta de manera que pot acceptar multiplicadors de focal.

- L'enfoc dels objectius macro tendeix a ser lent per que el recorregut des de la mínima distància d'enfoc fins  a infinit és més llarg que en els objecius normals. Aquest és el repte en el desenvolupament dels objectius macro.

- La relació d'augment sembla ser 1:1

- L'objectiu no augmenta de mida a l'enfocar (enfoc intern per un grup de lents molt lleuger)

- La lluminositat varia segons la distància d'enfoc, i pot anar des de F:2.8 a F:1.7 !!!

En realitat tot són especulacions al voltant d'un objectiu que és molt esperat des de fa anys pels usuaris d'Olympus/OM System. Fins i tot en certs ambients olympistes es considera que anomenar-lo porta mala sort i li diuen l'innombrable, tant de bó en els propers mesos sortim de dubtes i es faci realitat. 

Aquesta patent té tota la lògica del món, però un desig molt personal seria que aquest objectiu fos un 100 mm F:2 amb la possibilitat d'incorporar els multiplicadors de focal ja existents al protocol m4/3 per tenir un equip versàtil, lleuger i de qualitat en la línia del que la marca ja havia fet abans.

Les próximes setmanes es presenten emocionants!