TRANSLATE - TRADUCTOR

Prova càmera OM System OM-1 amb objectius Four Thirds

OM System OM-1 amb l'objectiu Zuiko ED 300mm f/2.8

El 15 de febrer de 2022 OM System presentava la nova càmera OM-1, segurament la darrera que portarà la inscripció Olympus al frontal. Les característiques tècniques ens parlen d'un model molt avançat que ha millorat respecte als seus antecessors l'enfoc automàtic i el processador, la comoditat d'us i la fiabilitat en general. Per saber una mica més de les capacitats d'aquesta càmera us deixo uns enllaços que m'han agradat molt de la web d'OM System Asia:

Com sempre, si cliqueu a sobre de les imatges de mostra s'obriran a mida real. Estan sense retallar i processades amb Photoshop, a sota de cadascuna d'elles trobareu un enllaç per descarregar l'arxiu en format ORF, el RAW d'Olympus, per si el voleu mirar o treballar a casa.

Zuiko 50-200 SWD  f/2.8-3.5 + OM-1
Descarregar RAW

La OM-1 estrena un nou sensor que, tot i tenir una resolució similar als models anteriors de 20 milions de píxels,  presenta noves característiques que permeten ampliar la sensibilitat fins a 102.400 ISO i tenir més rapidesa d'enfoc, segurament també gràcies al nou processador TruePic X. Les millores tècniques d'aquests dos elements permeten que hi hagi 1053 punts d'enfocament que poden actuar per detecció de fase, per contrast o la combinació de totes dues depenent de les característiques de l'objectiu, la lluminositat de l'escena, etc. Podeu trobar moltes proves a la xarxa del rendiment de l'autofocus, sensibilitat i altres característiques d'aquesta càmera, però personalment m'interessava comprovar com funciona quan la combinem amb objectius del protocol 4/3preferentment amb teleobjectius per que són més sensibles a la precisió d'enfoc i la rapidesa del sistema d'enfocament automàtic.

 Zuiko 150mm f/2 Pro + OM-1
Descarregar RAW

Ja sabeu que els objectius four thirds (4/3) necessiten un adaptador per a poder ser muntats a les càmeres micro four thirds (m4/3), en el meu cas faig servir un Olympus MMf-3 , ja descatalogat, que assegura estanqueïtat a l'aigua  i absència de jocs i moviments estranys entre els dos elements. Una vegada muntats conserven l'autofocus i la transmissió de dades amb la càmera, de manera que aquesta els reconeix i aplica estabilització d'imatge i altres paràmetres personalitzats per cadascú d'ells.

Zuiko 300mm f/2.8 + OM-1
Descarregar RAW

Olympus va fer tres línies d'objectius Four Thirds,  faré servir enllaços a la web de John Foster per que els veieu: els Estàndar, els Professionals i els Top Pro. Aquests últims van ser autèntiques joies tecnològiques que la marca segurament ja no replicarà en el protocol micro 4/3, però a la vegada Olympus ha fet que tots els seus models de càmeres altes de gama fossin compatibles amb ells fins avui dia. La OM-1 no és, per sort, una excepció, i la raó d'aquesta prova és precisament comprovar el seu comportament amb objectius 4/3. Deixeu-me que us enllaci les proves que he anant fent al llarg del temps amb diferents càmeres micro 4/3 i objectius Four Thirds de la gamma Top Pro:


Abans d'entrar en matèria volia dir que aquests objectius Zuiko  Four Thirds que ja tenen uns quinze anys a sobre no són millors que els MZuiko actuals, però alguns d'ells si són una mica especials sobre tot per la seva lluminositat, tot i que personalment penso que la mida i el pes de la gamma Top Pro se surt de la filosofia Maitani de les tres M  que tant m'agrada: més petit, millor, més barat. Fins i tot el Zuiko ED 300mm f/2.8 anunciat el juny de 2003 crec que encara té el rècord de ser l'objectiu més pesat i més car mai venut per Olympus en el moment de la seva presentació, si no estic equivocat inclús per sobre del MZuiko 150-400 f/4.5 Pro actual.

Zuiko 300mm f/2.8 + OM-1
Descarregar RawCom ja sabreu, la OM-1 incorpora la funció de reconeixement de subjectes, de manera que l'enfoc automàtic està programat per identificar aus, gossos/gats, cotxes, trens i avions.  Tenia molta curiositat per comprovar si aquesta capacitat de la càmera era efectiva quan montàvem un objectiu Four Thirds, i ho vaig provar amb el 300 mm f/2.8 i també amb el 50-200 f/2.8-3.5. Per fer un test una mica seriòs me'n vaig anar a fotografiar aus en llibertat a un llac, vaig programar l'autoenfoc continu amb seguiment (C-AF + TR), ràfega en modus H silenciòs i graella de punts d'enfocament que ocupava tota la pantalla, o sigui, una autèntica metralladora fotogràfica.

Zuiko 300mm f/2.8 + OM-1
Descarregar RAW


Els que em coneixeu ja sabeu que no faig aquest tipus de fotografies, o sigui que no tinc pràctica en quant a encertar l'enquadrament a mà dels animals en vol amb un objectiu tan pesat com el 300 mm f/2.8 (quasi 4 kg. amb la càmera inclosa), em costava molt seguir els moviments dels ocells i mantenir-los dins del visor. Tot i així, la quantitat de fotos aprofitables en quant a enfocament va ser alta i una agradable sorpresa per un novell com jo. Hi ha situacions més fàcils que altres, per exemple, aus en vol amb moviment paral·lel a càmera són més fàcils de captar, com la imatge superior. Però hi ha casos molt més difícils d'enfocar com és seguir el vol d'una oreneta, molt ràpid i ple de ziga-zagues, i tot i això també vaig obtenir algunes imatges amb l'enfocament correcte com podeu veure a la imatge inferior on l'animal estava girant i venint cap a càmera.

L'altre objectiu que vaig probar amb aquesta configuració va ser el Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 SWD, i per fer-ho m'en vaig anar a un parc que hi ha al costat de casa. Els models van ser coloms i gossos en moviment, cadascú amb els seu modus concret de detecció configurat a la càmera, veiem uns exemples a les imatges inferiors:

Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 SWD  + OM-1
Descarregar RAW

Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 SWD + OM-1
Descarregar RAW

Els resultats amb el 50-200 van ser prou bons, millor dit, acceptables, amb enfoc de seguiment i detecció de subjectes. Tant amb aquest com amb el 300mm f/2.8, vaig notar que els resultats en quant a encert d'enfocament milloraven quan seguia el subjecte prement el botó AF-ON uns instants i després pressionava el disparador. Aquests moments previs enfocant abans de disparar segurament feien que s'assegurés l'enfoc per que el sistema podia fer una millor predicció del moviment. Penso que la OM-1 és la primera càmera Olympus que permet obtenir resultats aprofitables en un percentatge raonable amb enfoc de seguiment fent servir objectius Four Thirds, però he de dir que aquest percentatge és molt menor que si fem servir objectius actuals micro 4/3, que quedi clar.

Zuiko 150 f/2 + OM-1
Descarregar RAW

Ja hem vist l'apartat d'enfoc de seguiment, ara parlaré de l'experiència quant a la precisió de l'autofocus, sobre tot quan les condicions ambientals no són les millors per aquest mecanisme. Quan es tracta de fotografiar subjectes estàtics o de moviment lent, normalment faig servir l'enfoc senzill (S-AF) i un únic punt d'enfocament, en aquest cas el superpetit que incorpora la OM-1. A la imatge superior podem veure una fotografia feta a uns 5 metres de distància, amb la càmera a la mà fent servir només la llum de les espelmes per poder enfocar, i tot i així, la càmera amb el Zuiko 150 f/2 muntat ho va aconseguir. He observat que quan hi ha poca llum l'enfoc és més precís quan posem el punt d'enfocament sobre línies o formes verticals, quan ho fem sobre horitzontals li costa més, és bo tenir-ho en compte!

Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 SWD + OM-1
Descarregar RAW

 En situacions d'escenes de baix contrast el comportament de la càmera també va ser correcte com podem veure a la imatge superior feta amb el Zuiko 50-200. Les gotetes d'aigua en suspensió a causa del temporal feia que el contrast de l'escena fos molt baix, i empitjorava quan enfocava objectes llunyans, com va ser el cas de la noia situada a més de 100 metres d'un servidor tot i fer servir la màxima ampliació del zoom a 200 mm. Per ajudar a l'enfoc automàtic vaig posar el punt d'enfocament a l'àrea de major contrast possible del subjecte, en aquest cas entre el cabell i la cara. Si l'hagués posat a la roba grisa que portava, la càmera probablement hauria tingut dubtes.

Zuiko 300mm f/2.8 + OM-1
Descarregar RAW

En condicions ambientals i de llum normals la precisió i rapidesa de l'enfoc de la OM-1 amb objectius Four Thirds és molt bona, m'atreviria a dir que millor que qualsevol model anterior de càmera Olympus incloent-hi les antigues i coetànies dels objectius com la E-3, E-5, etc. 
Com que a un servidor li agrada molt la macrofotografia de natura, no vaig poder estar-me de provar un parell d'objectius d'aquesta especialitat, veiem uns exemples:

Sigma 105 macro + OM-1
Descarregar RAW

Sigma 150 macro + OM-1
Descarregar RAW


El Sigma 105 macro que vaig provar em va sorprendre per la rapidesa d'enfoc. No recordava que fos així, més aviat al contrari, sempre m'havia semblat un objectiu lent que trigava una eternitat per trobar l'enfoc. Feia anys que no l'utilitzava, i em va semblar que encara és una opció per fer fotos d'aproximació muntat a la OM-1.
També vaig tenir ocasió de fer servir una unitat del 150 macro de Sigma, però penso que aquell en concret tenia algún problema mecànic per que l'autoenfoc no funcionava o bé ho feia a cops. Una llàstima, ja que amb baioneta Four Thirds és un objectiu que encara té moltes coses a dir amb amb les noves Olympus i em venia de gust provar-ho.

Zuiko 150 f/2 + OM-1
Descarregar RAW

Posats a provar, també ho vaig fer amb alguns objectius vells de la gamma estandar que tenia per casa. Un d'ells va ser el 40-150 f3.5-4.5 primera versió que vaig comprar nou l'any 2005 juntament amb la E-300. Em va sorprendre la rapidesa d'enfoc amb la OM-1, no ho recordava així, i amb la E-300 ja us dic que no va tan lleuger! Això si, vaig tornar a comprovar que aquest objectiu és una mica miop a 150mm i f/4.5, a les vores del fotograma la qualitat és una mica justa! No obstant això, tancant un o dos punts el diafragma encara ens pot donar alegries a baix o nul cost!

Zuiko 40-150 f/3.5-4.5 + OM-1
Descarregar Raw

Un altre objectiu senzill que vaig provar va ser el Zuiko 14-42 f/3.5-5.6 de kit. També em va semblar que anava millor del que el recordava, realment àgil! I la qualitat d'imatge no està gens malament, aquest va ser un dels objectius que va fer que Olympus fos molt ben valorada pels aficionats gràcies a la qualitat de les seves lents bàsiques.

Zuiko 14-42 f/3.5-5.6 + OM-1
Descarregar RAW
I ja anem acabant. Els objectius del sistema Four Thirds no són rivals pels seus germans actuals del protocol micro 4/3, però alguns dels vells Top Pro son petites (o no tan petites) joies tecnològiques que pot ser no es tornaran a fabricar mai més, els usuaris que encara tenen o fan sevir algun d'ells es poden sentir afortunats.
Amb tot això no vull dir que aneu corrents a Ebay a buscar objectius vells, seria un error, però si encara conserveu algun Zuiko o d'una altra marca amb muntura Four Thirds, heu de saber que van molt bé amb la OM System/Olympus OM-1 i encara ens poden donar moltes satisfaccions.

Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 + OM-1
Descarregar RAW

Crec que ha sigut un encert que al llarg dels anys Olympus hagi conservat i potenciat la compatibilitat entre les noves càmeres que anaven apareixent del sistema m4/3 i els objectius Four Thirds. Penso que seria molt bona idea que això continues així en el futur i OM System respecti aquesta afinitat ja que al fer-ho s'està fidelitzant als usuaris. De la mateixa manera crec que va ser una errada deixar de fabricar i vendre l'adaptador MMF-3, penso que OM System hauria de recuperar-lo pel seu catàleg ja que a dia d'avui és una peça valorada i molt buscada en el mercat de segona mà. 

Zuiko 300mm f/2.8 + OM-1
Descarregar RAW

Això és tot, ha sigut un goig gaudir de la Fotografia fent servir una càmera d'última generació amb objectius que ja podem considerar clàssics. Penso que ens els temps d'obsolescència programada que vivim és un motiu  d'alegria poder donar nova vida a eines fotogràfiques  que en alguns casos van costar molts diners i que molt probablement no es tornaran a fabricar mai més.
Abans de tancar també vull aprofitar per agrair l'ajuda d'en Joan Navarro i en Miguel Angel Castillo pel material en préstec i les localitzacions, és una sort tenir amics!
Gràcies per arribar fins al final i rebeu els meus desitjos de Salut i Fotografia!.
Abril 2022.

Zuiko 150 f/2 + OM-1
Descarregar RAW

3 comentaris:

Jordi CM ha dit...

Muchas gracias por el análisis tan detallado y por la generosidad al ofrecernos los RAW's para que podamos experimentar con ellos. Saludos desde Vilassar de Mar

LaurentC ha dit...

Hello Martin
The 300mm f2.8 (3,29 kg) wasn't the heaviest lens sold by Olympus.
Before there was the 250mm f2 ED-IF (3,9 kg), 350 mm f2.8 (3,9 kg) and 1000mm f11 (4kg).
But it was before the digital era.

Anònim ha dit...

Como siempre es un placer leerte y ver tus magníficas fotografías.
No se como he podido perderme este artículo, digno como siempre de tu imaginativo trabajo.
Felicidades amigo.
Valen