TRANSLATE - TRADUCTOR

Prova objectiu OM System 20mm F:1.4 Pro

Descarregar RAW

Això s'anima, gràcies als amics i amigues de OM System he pogut disposar durant uns dies d'una unitat del nou i esperat  objectiu MZuiko 20mm F:1.4 Pro. Presentat a principis de novembre de 2021, es tracta del primer  producte que ja porta el nom gravat al cos dels nous propietaris de la divisió fotogràfica d'Olympus, OM System. Aquí podeu llegir la nota de premsa de la presentació, també podeu veure la pàgina oficial  així com el manual d'instruccions per descarregar, així  tindreu tota la info disponible.
Com sempre, si cliqueu sobre les imatges les podreu veure a mida real, processades per un servidor  fent servir Adobe Camera Raw i Photoshop, i a sota de cadascuna d'elles trobareu un enllaç per descarregar l'arxiu original en format ORF, el RAW d'Olympus.


Abans d'entrar a fons a la descripció i experiència d'us d'aquest objectiu, deixeu-me que comenti un parell de cosetes respecte a la nova empresa OM System i cap a on va  segons la meva opinió, es clar. Ja ha passat un temps des que el juny de 2020 es va fer oficial la venda de la divisió fotogràfica d'Olympus a l'empresa japonesa  JIP. Olympus es comprometia a "reestructurar" aquesta secció abans de la venda, cosa que es va traduir en l'acomiadament de molts treballadors,  mentre  JIP es comprometia a crear una nova companyia per tirar endavant el negoci. La inversió segurament va ser enorme i OM System, l'empresa creada per JIP per portar endavant la secció fotogràfica, voldrà treure rendiment de la manera més ràpida possible. Si continuen fent les coses igual que ho feia Olympus abans, sobre tot a nivell organitzatiu intern i de promoció de producte, els números no sortiran. Olympus va pecar de grandària durant els últims anys i no va saber adaptar-se a la davallada del mercat fotogràfic. Fer presentacions presencials per centenars de persones vingudes de tota Europa allotjades durant mols dies amb tot pagat amb la despesa que això suposa ja no te sentit a l'era internet. Aquestes decisions preses al Japó al més alt nivell junt una línia de producte erràtica fent algunes de les seves càmeres cada vegada més grans, però amb un sensor petit molt lluny de la filosofia Maitani, van fer que les vendes no fossin les desitjades per mantenir les despeses de l'empresa i van entrar en pèrdues. 

Descarregar RAW

També us dic que si totes les delegacions d'Olympus haguessin funcionat igual de bé com l´espanyola segurament no s'hauria arribat a aquesta situació: el seu dinamisme i atenció a l'usuari era l'enveja del sector, l'equip humà que van construir va ser genial i molt efectiu, però per desgràcia no va ser la norma a la resta de delegacions nacionals d'Europa i pot ser del món. 
Suposo que OM System no vol caure en els mateixos errors i han de fer les coses de diferent manera. Atenció, he dit fer les coses, els procediments i màrqueting, que no els productes. Aquests han demostrat al llarg del temps que tenen un grup cada vegada més gran de fidels seguidors, un servidor entre ells, que creiem que un sensor petit ha d'aportar avantatges en quant a mida, pes i preu respecte a càmeres amb sensor molt més gran. Ja sabeu, la filosofia Maitani de les tres M: més petit, millor, més barat. I en aquest nou objectiu de 20 mil·límetres F:1.4 trobem senyals de que efectivament, algunes coses estan canviant. La primera vegada que va aparèixer al full de ruta d'objectius va ser al setembre de 2021, marcat en verd, junt amb un zoom 40-150 F:4 Pro, i com a futuribles veiem un macro del voltant de 100 mm i un parell de zooms més de l'entorn de 50-150 mm:


Tot i ser de la gamma Pro, aquest 20mm no te anell d'enfoc manual retràctil ni botó L-Fn com si tenien els anteriors MZuikos de l'era Olympus, aquí ja veiem un parell de diferències importants, i personalment  us dic que no els trobaré a faltar ja que pràcticament no els feia servir mai en els objectius que si ho porten. A la caixa tampoc trobem  bossa de transport groixuda (malament), però si un para-sol de pètals que hauria d'acompanyar sempre qualsevol objectiu i no s'hauria de vendre per separat (bé). 

Descarregar RAW

Aquest 20mm pesa 247 grams i té unes mides de 61.7 mm de longitut per 63.4 mm de diàmetre. La rosca per filtres davantera és de 58 mm i incorpora 11 elemts óptics montats en 10 grups. Vuit d'aquestes lents son especials per minimitzar aberracions i deformacions, i el seu recobriment denominat Zero lluita contra els reflexes i artefactes visuals estranys. El diafragma és de 9 làmines amb forat central arrodonit, tancant des de F:1.4 fins a F:16.  








La distància mínima d'enfoc és de 25 cm des del sensor, que  es converteixen en 15 cm reals des de la part davantera de l'objectiu. Això fa que l'ampliació màxima sigui de 0,22 x equivalent en càmeres de rodet, suficient per retratar alguna floreta o insecte gran. Com que és un objectiu de la gamma Pro està preparat per resistir esquitxades d'aigua i pols, una garantia de durabilitat en el temps. L'únic mecanisme mòbil que trobem en aquest objectiu és l'anell d'enfocament, res més. Per descomptat, la muntura és metàl·lica i a la part interna de la mateixa podem llegir la inscripció "Made in Japan". Una lent fixa tanca la part posterior evitant l'entrada de partícules i/o aigua a l'interior de l'objectiu. Aquesta ha sigut la descripció física, construcció i característiques de l'objectiu, ara anem a veure el seu comportament a la vida real.

Descarregar RAW

Ja sabeu que la fotografia de carrer m'agrada molt i penso que aquest objectiu és ideal per això. Passejar per la ciutat amb la càmera i un objectiu fix és per mi un goig i a la vegada una necessitat. La tria de quin objectiu portar és de vegades un problema, l'ideal seria un zoom F:1 de distància focal 10-200 mm, però com que de moment això és impossible (tot arribarà...) hem d'afinar en qué és el que volem abans de sortir de casa. Per sort l'oferta d'objectius de focal similar a aquest 20mm és enorme dins del protocol m4/3 i segur que podem trobar el que millor s'adapta a la nostra manera de fotografiar. Sincerament, després de tantes proves d'objectius i càmeres tinc la tendència a treure el millor de cada producte segons la meva manera de fotografiar, però això és perillós per que si no vigilo puc obviar allò que no se li dona tan bé i insistir en el que fa millor per tal de generar fotos boniques.

Descarregar RAW


Seguim. M'ha agradat aquest objectiu per que la seva focal ens mostra les coses de manera natural, molt semblant a la visió humana, no costa gens composar sense haver de traduir mentalment com quedaría l'escena que tenim al davant  si l'objectiu fos més angular o tele. Simplement mirem pel visor i veiem les coses de la matèixa manera que l'ull nu, és la nostra feina seleccionar el fragment de la realitat que volem mostrar de manera que la composició dels elements sigui atractiva a la vista, ni més ni menys.

Descarregar RAW

Gràcies a la seva lluminositat mínima de F:1.4 la nit o els interiors no són cap problema per seguir fotografiant. Aquesta diferència respecte a un objectiu F:2.8, per exemple, es tradueix en dos passos complets més de velocitat per congelar el moviment o bé treballar a sensibilitat baixa amb motius estàtics per mantenir una alta qualitat d'imatge. Quan manca la llum i treballem a F:1.4 hem de vigilar que el punt d'enfocament estigui sobre el punt d'interès ja que la profunditat de camp és mínima! En aquestes circumstàncies és imprescindible activar l'estabilització d'imatge si disparem a pols, és relativament fàcil obtenir imatges nítides a 1 segon d'exposició i amb una mica de sort i sense respirar es pot estirar fins a 2 segons com la imatge inferior feta pràcticament de nit encara que no ho sembli:

Descarregar RAW

Evidentment aquest objectiu és fantàstic per molts altres tipus de fotografia. Tot i que per la seva focal està a la línia divisòria entre el que podríem considerar angulars i teles, gràcies a això podem fer amb ell el que anomeno retrats d'ambient en que les persones no apareixen aïllades sinó recolzades pel seu entorn immediat:

A la xemarreta diu: "Tenim morro (ep, fregit)" És una de les noies que em posa els tallats al bar del Círcol a Badalona.
Descarregar RAW

Gràcies també a la seva alta lluminositat i la curta distància mínima d'enfoc podem fer a la cuina de casa bodegons d'estudi  amb enfoc selectiu si fem servir el diafragma molt obert. A més, necessitarem molt poc espai per muntar la paradeta, amb un objectiu més llarg no seria així:

Descarregar RAW

Però no només del desenfoc viu el fotògraf. Quan necessitem precissió en el detall tindrem una altíssima qualitat d'imatge tancant diafragma a F:5.6 o F:8:

Descarregar RAW

En quant a aspectes negatius, res significatiu a comentar. L'enfoc automàtic és precís i silenciòs, encara que hi hagi poca llum. Les aberracions cromàtiques amb prou feines es deixen veure a F:1.4, el valor més compromés en aquest aspecte sobre tot quan hi ha zones d'alt contrast com podrien ser bombetes a la nit: 

Descarregar RAW


No he apreciat deformacions óptiques, les línies rectes es veuen perfectament paralel·les als marges. Tampoc he apreciat enfosquiment a les cantonades a diafragma completament obert, de fet en alguns processats li he afegit per donar-li més caràcter a la imatge:

Descarregar RAW

També és relativament fàcil amb aquest objectiu fer aparèixer estrelletes de llum quan fiquem el sol dins l'enquadrament i fem servir un diafragma tancat com F:11 o F:14. Això si, és millor que no aparegui sencer, si podem ens movem una mica per tapar-lo parcialment i veurem com apareixen els raigs, dos per cada lamineta del diafragma:

Descarregar RAW


També volia comentar que aquest MZuiko 20 mm F:1.4 admet molta màscara d'enfoc i m'explico a continuació. Hi ha objectius, y tinc al cap algun de l'altre gran fabricant de càmeres m4/3, que sembla que donen una nitidesa extraordinària ja en els RAW per que deuen estar pre-cuinats, però quan mirem els arxius detingudament al 100% es veuen com forçats, artificials, si em permeteu l'expressió, i no admeten més enfoc per que ja estan al límit (o l'han sobrepassat en la meva opinió). Olympus sempre ha fet les coses d'una altra manera, donant més marge per que l'usuari decideixi quin grau de nitidesa vol en el processat. Aquest MZuiko 20 mm no és una excepció en aquest aspecte i si juguem amb el comandament de l'enfoc en el processat veurem que podem arribar a valors de nitidesa molt alts, encara que la majoria de vegades nosaltres mateixos decidirem que no cal. A sota teniu una imatge a diafragma F:7.1 amb molt de detall, si voleu descarregar el RAW proveu aixó que dic:

Descarregar RAW

I poqueta cosa mes. El preu oficial d'aquest objectiu és de 699 € i si es poc o molt dependrà de la qualitat dels arxius que ens doni i la fiabilitat al llarg del temps. Després de presentar 5 zooms seguits els últims dos anys,  Olympus/OM System ens ofereix aquest nou 20 mm que segueix al peu de la lletra la filosofia inicial de la marca; petit, lleuger i de qualitat (lo de barat ho podríem parlar...). Sempre és una bona notícia l'aparició d'un objectiu per molt poblat que estigui el seu segment, triar mai és dolent i podrem afinar per trobar el que millor s'adapti a les nostres necessitats.



Ja ho sabeu, un servidor és més d'angulars per anar pel carrer, un 12 mm F:1.4 m'atrau molt, de fet el 17 mm ja se'm fa massa llarg per que m'agrada ficar-me entre la gent i mostrar l'escena des de dins. Però aquests mil·límetres de més que té el nou 20 serveixen per fer-lo més polivalent, triant el punt de vista adequat es converteix en un objectiu bipolar, pot donar estètiques tant d'angular com de tele si el coneixem i sabem com es comporta i què pot aportar en cada situació.

Descarregar RAW

Ho reconec, he gaudit molt de la fotografia aquests dies de prova. Com sempre m'he esforçat en les fotos de mostra,  ja des del primer dia van sortir fotos que van passar el tall per posar-les en aquest article i això no sempre és així. Amb altres objectius em costa més, necessito dos o tres dies per conèixer-los i que comencin a sortir fotos maques, amb aquest 20 mm F:1.4 tot ha sigut fàcil! 
Diuen que no hi ha Zuiko dolent, per polivalència i qualitat aquest està molt per sobre de la mitja i té ben guanyada l'etiqueta de Pro. Un altre cosa és que nosaltres estem a l'alçada per aprofitar-lo!
Res més, m'hauria agradat tenir més mobilitat per donar més varietat a les imatges, però el Coronavirus mana ara mateix a les nostres vides. Moltes gràcies per passar per aquesta casa i rebeu els meus desitjos de salut pel 2022.
Deixo unes quantes imatges més que no es podien quedar en el calaix, hauria sigut una llàstima!

Descarregar RAW


Descarregar RAW


Descarregar RAW



Descarregar RAW


Descarregar RAW






Descarregar RAW

Descarregar RAW



Descarregar RAW


Descarregar RAW



Descarregar RAW

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Bona tarda! en primer lloc agraïr-te tota la feina de divulgació que fas amb la fotografia, i EN CATALÀ! Sóc usuari de la M5 MarkII, i l'any passat vaig haver de portar el cos a reparar perquè l'obturador mecànic no anava del tot fi. Fins ara ha anat bé, però detecto que des que utilitzo el 20mm 1.4 torna a fer el tonto... podria ser un problema de comunicació entre cos i lent?

abraçada i gràcies,
Josep C.

Martin Gallego ha dit...

Gràcies Josep. Primer de tot prova d'actualitzar el firmware de la càmera fent servir el programa Olympus Workspace, i després proves a veure. Ja diràs!

Thomas ha dit...

Martin, thank you for your thorough and usable info on OMD cameras and lenses. I shoot with the OM-1 and have several Oly focal length lenses. This 20mm lens would take the place of both the 17mm and 25mm f1.8 and and also give me a little more usefulness in really dark situations. I really like the shot of the pigs and structures; it looks like one of those paintings from the renaissance! Beautiful!

Martin ha dit...

Thank you Thomas. I think your decision is right! A hug!