TRANSLATE - TRADUCTOR

Tutorial estabilització d'imatge a les càmeres Olympus

Imatge nocturna. Olympus EM1 X + MZuiko 12-40-14mm. ISO 800, F2.8, 1.3 seg d'exposició a pols.
L'estabilització d'imatge és una de les coses que sorprenen quan utilitzes per primera vegada una Olympus i amb el pas del temps ho continua fent pels resultats excepcionals que ofereix quan disparem a pols amb poca llum. Com la majoria ja sabeu, aquest mecanisme de correcció de les vibracions (segons en diuen els manuals d'instruccions), el trobem al cos de la càmera en aquest fabricant i el formen un conjunt de petitíssims electroimants que sustenten el sensor d'imatge. Quan la càmera detecta que hi ha moviment desplaça el sensor a la direcció contrària per compensar-ho, aquest és el principi pel qual funciona. L'avantatge de tenir el mecanisme d'estabilització a la càmera és evident: no cal posar-lo en cadascun dels objectius, de manera que aquests poden ser més petits, lleugers i econòmics.


Olympus EM1 X + MZuiko 40-150 Pro, ISO 800, F2.8, 1/15 seg. a pols.


Aquests electroimants que desplacen el sensor també intervenen en altres funcions com son la creació d'imatges d'Alta Resolució, una altra tecnologia exclusiva d'Olympus, i en l'eliminació de les motes de pols que es dipositen a la superfície del mateix. 
Actualment les Olympus més avançades, l'EM1 X i l'EM1 MKIII, permeten velocitats de disparo a pols fins a 7 vegades menors de les que haurien d'utilitzar si no disposessin d'Estabilització d'Imatge, una barbaritat! Per ajudar-ho han aparegut de moment dos objectius Olympus, el 300 F4 Pro i el 12-100 F4 Pro, que disposen de mencanisme d'estabilització propi que se sincronitza amb el de la càmera per arribar a aquests 7 passos d'estabilització. La resta d'objectius MZuiko es conformen amb uns 6 passos d'estabilització, una meravella que per si sols justifica l'elecció del sistema! 

Olympus EM1 MKII + MZuiko 60 macro amb estabilitzador desconnectat. Exposició de 0.5 segons. movent la càmera per simular un quadre impressionista


D'acord, tot això està molt bé, però si heu vingut fins aquí és per saber com configurar l'estabilització de la vostra càmera per treure-li el màxim rendiment, a què si? Doncs hi anem.
En primer lloc, cal dir que la OM10 MKIII  i la EM10 MKIV només tenen una opció d'estabilització d'imatge, ON/OFF, mentre que la resta de les OMD i la Pen F disposen de diverses opcions d'estabilització. Per veure la descripció de les diferents opciones, us poso un retall del manual d'instruccions respecte a aquesta qüestió seguint la classificació anterior:


 
La EM10 MKIII i la EM10 MKIV, en mode fotografia, només ofereix l'opció d'estabilitzador connectat o desconnectat. Per tant, per a ús normal deixarem activat sempre l'estabilitzador , i el traurem quan muntem la càmera en un trípode o vulguem aconseguir efectes artístics fent servir el moviment.

La resta d'Olympus actuals ofereixen un menú d'estabilització similar a aquest que veiem a dalt amb diverses opcions a l'hora de fer fotografies. Per accedir al tipus d'estabilització hi ha dues rutes, bé a través del Menú personalitzat C2 , una mica lent, o bé prement el botó OK i accedint al Super Control Panel , on anirem a la casella corresponent a l'estabilització amb el cursor o joystick. i girant el dial davanter triem la que ens convingui. Una captura de pantalla d'això que diem:


Si heu repassat amb atenció la taula de més amunt sobre la descripció dels tipus d'estabilització, cosa que recomano molt, haureu vist que la posició S-IS 2 és exclusiva quan fem escombrats horitzontals i estabilitzarà tan sols per moviments verticals. Un escombrat consisteix a moure la càmera en una direcció mentre hi ha l'obturador obert, captant llum i formant-se la imatge. Si aquest moviment acompanya un objecte que es desplaça, aquest quedarà nitit i el fons mogut. Un exemple d'escombrada horitzontal a velocitat no gaire alta:



Olympus EM5+MZuiko 45mm F1.8. ISO Low, F5.6, 1/15 seg. a pols, estabilitzats S-IS 2 seguint el moviment de la bicicleta.


I el tipus d'estabilització S-IS 3 està indicada per a escombrats verticals ja que la càmera corregirà només els moviments horitzontals. Un altre exemple: 

Bosc a la llum de la lluna. Estabilització d'imatge mode S-IS 3.
Molt bé, però per a fotos a mà amb poca llum, sense escombrat, quina manera és millor, S-IS AUTO o S-IS 1 ? El S-IS AUTO està dissenyat per a tot ús però també és capaç de captar de manera automàtica si fem una escombrada i actuar en conseqüència. Per tant, sota el meu punt de vista en mode  S-IS AUTOsegons quin tipus de moviment detecti l'estabilitzador pot interpretar que estem fent una escombrada i actuar estabilitzant puntualment només en vertical o horitzontal quan no és aquesta la nostra intenció, simplement és que ens hem pres un cafè i el nostre pols no passa pel millor moment. Per això la meva recomanació personal basada en l'experiència més que altra cosa, és que per a tot ús poseu S-IS 1, no m'ha fallat mai, encara que S-IS Auto també està pensat per a ús general amb l'afegit comentat més amunt.


Olympus Pen F + MZuiko 14-150, ISO 640, F4.9, 0,4 segons a pols
Quant al mode d'estabilització d'imatge quan utilitzem trípode, Olympus recomana desconnectar-lo , encara que a la pràctica un servidor no ho fa moltes vegades per oblit pur i les fotos queden igual de bé. Si ens en recordem, desconnectarem l'estabilitzador quan muntem la càmera en trípode, si no ho fem la pràctica també em diu que no tindrà incidència en la qualitat de la imatge. 
A banda del tipus d'estabilització, també hi ha un parell d'ajustaments que ens poden ajudar a afinar-ne el comportament. En primer lloc, al menú personalitzat C2 , si activem l'opció Puls. a mitges amb IS, l'estabilitzador d'imatge començarà a funcionar si premem a mitges el botó disparador, amb la qual cosa veurem el seu efecte abans de fer la foto i ens podrà ajudar a afinar l'enquadrament sobretot si disparem amb teleobjectiu. Això és efectiu tant per a tret únic com per a ràfegues. La meva recomanació és deixar-ho Encès.




D'altra banda, per regular el comportament de l'estabilitzador d'imatge per a tret a ràfega, també al menú personalitzat C2 entrem a l'opció Estabil Imag i seleccionem una de les dues opcions:   Prioritat IS , que pot alentir la velocitat de la ràfega ja que el estabilitzador actua a cada fotograma movent el sensor a la seva posició de repòs en cada cicle i desplaçant-se una altra vegada per a la següent foto de la ràfega, o bé   Prioritat fps, en què la velocitat de tret es manté ja que el sensor no recupera la posició de repòs entre foto i foto de la ràfega. Per triar entre un tipus o un altre, personalment em fixaria en la velocitat de tret que estem utilitzant sobretot si utilitzem teleobjectiu, si és alta (1/500 o superior) i per tant congela el moviment ho deixaria a Prioridad fps , però si la velocitat és lenta (1/250 o inferior), seleccionaria Prioritat IS per evitar manca de nitidesa causada pel nostre pols cafeter.


També cal recordar que si disposem d'un objectiu MZuiko amb estabilització, el 12-100 F4 Pro o el 300 mm F4 Pro, la posició del botó IS ON/OFF de l'objectiu mana sobre el menú de la càmera. Si ho deixem a OFF, la càmera no estabilitzarà. 


Per a objectius amb muntura m4/3 que no siguin Olympus i disposin d'estabilització d'imatge (per exemple alguns Panasonic), podem triar quin tipus d'estabilització farem servir, la de la càmera o la de l'objectiu (totes dues alhora no és possible, que us veig venir). Per això anirem al Menú Personalitzat C2 ia l'opció Prio. Est. Objectiu triem l'opció que més ens convingui.
També podem ajustar el reconeixement d'objectius d'enfocament manual, ja siguin antics o moderns, i la càmera us aplicarà estabilització d'imatge en funció de la focal. Fins i tot podem fer una petita “base de dades” d'objectius manuals (fins a 10) que prèviament haurem memoritzat a la càmera. Per això Anirem al Menú Personalitzat H1, entrem a la pestanya " Ajustos Info Objetivo" i omplim totes les dades. Quan posem la distància focal de l'objectiu ha de ser la que hi aparegui sense aplicar-li el factor de correcció 2X del sistema m4/3. La funció " Configuració Info Objectiu"la podem assignar a un botó d'accés directe, així quan muntem un objectiu manual i el tinguem a la Base de dades, a través d'aquest botó confirmarem que l'hem muntat i la càmera actuarà en conseqüència. 
Així mateix, hi ha una manera ràpida daccedir a l'estabilització dimatge forçada per a ús puntual dobjectius de focus manual. Quan ja tinguem muntat l'objectiu, premem OK, apareix el Super Control Panel, seleccionem la casella d'estabilització, premem OK i quan vegem un menú amb els diferents tipus d'estabilització premem el botó INFO i introduïm la focal de l'objectiu en mm. Fàcil fàcil! En aquest tutorial es parla també d'aixó.

EM1 MKII + MZuiko 40-150 F2.8 Pro, ISO 3200, F2.8, 1/5 seg. a pols.

Doncs de moment això seria tot, miraré d'anar actualitzant aquesta entrada amb el pas del temps, els tutorials han d'estar vius!. Vull agrair-vos l'atenció si heu arribat fins aquí llegint i mirant i espero que aquestes petites experiències compartides us siguin d'ajuda. També us deixo aquí un magnífic article del bo de Wrotniak sobre l'estabilització de les Olympus.
Salut i Fotografia. 

PD: Deixo els enllaços als manuals d'instruccions de totes les càmeres Olympus  clicant en el  seu nom i també la pàgina on trobareu informació sobre l'estabilitzador d'imatge: 





3 comentaris:

Jordi Figueres ha dit...

Moltes gràcies, Martin.

Jordi Gavaldà ha dit...

Una entrada de gran valor! gràcies Martín!!

joan cañadas ha dit...

Moltes gràcies Martin, com sempre ajudant. Gràcies.