TRANSLATE - TRADUCTOR

Com fer macros de manera fàcil (i barata) amb Olympus

 


Una de les especialitats que més aceptació té entre els aficionats a la fotografía son les imatges d'aproximació, ja sigui d'elements naturals o de creació humana. Pot semblar que per obtenir bons resultats fa falta un equip sofisticat, però en realitat no és així, al menys per començar.  A continuació deixo, sota el meu criteri, una sèrie d'opcions i consells respecte el material necessari per iniciar-se i avançar fotografiant coses petites sense una gran despesa econòmica, comencem!


1- El més senzill és fer servir un zoom dels que venen formant kit amb la càmera, com el que veiem a la imatge, el MZuiko 40-150 F:4-5.6, l'objectiu més econòmic de la marca si no estic equivocat. Amb ell podem fer imatges d'aproximació de la següent manera: posarem el zoom a 150 mm i ens anirem apropant al subjecte a fotografiar a poc a poc mirant d'anar enfocant fins a uns 80 cm, que es la mínima distància d'enfoc. Arribarà un moment que la càmera ja no podrà enfocar per que ens hem apropat massa, ens retirem una mica fins que aconseguim enfocar un altre vegada i ja tindrem la màxima ampliació possible. Si estem fotografiant a pols i les imatges surten mogudes farem servir un trípode, però el procés serà el mateix. Si necessitem més ampliació la cosa més fàcil que podem fer és activar la funció "Teleconvertidor digital" a la càmera, a continuació explico com s'activa i per que serveix.

2- El teleconvertidor digital en realitat és un retall de la part central de la imatge que la càmera amplia de manera automàtica tornant a tenir els matèixos píxels que la imatge original, el que s'en diu un interpolat.
A l'esquerra, teleconvertidor digital activat. A la dereta imatge original.

Aquesta funció només l'hauriem de fer servir en cas de no tenir cap altre opció per augmentar ja que té una mica de pérdua de qualitat, tot i que per algunes persones serà més que suficient. Vaig fer un tutorial en profunditat sobre aquest tema que podeu llegir clicant aquí. Per activarla heu d'anar al "Menú de disparo 1" i encendre "Teleconvertidor digital". 
No us oblideu d'apagar-ho quan acabeu!

Aquestes dos primeres propostes que hem vist son amb elements que ja tenim, ara parlarem de material que podem'adquirir per ajudar-nos en aquest tema tenin com a preferència la fotografia macro amb la càmera a la mà i fent servir l'enfoc automàtic.

3- Els anells d'extensió son uns elements que es posen entre l'objectiu i la càmera per aconseguir més poder d'augment, quan més gruixut sigui l'anell, més ampliació tindrem. A més amb ells montats continuem tenint enfoc automàtic, diafragma operatiu, etc.


Aquets anells son buits, no tenen elements de vidre a l'interior i per tant no treuen qualitat d'imatge a l'objectiu. Per això és un accessori molt i molt recomanable i la meva opció preferida per fer fotografia d'aproximació  o per entrar ja directament en el mon de la macrofotografia. Com veieu a la imatge inferior, hi han jocs d'anells de diferents mides que inclús es poden ajuntar per tenir molt més augment, i també heu de saber que mentre estiguin muntats l'objectiu perdrà la capacitat d'enfocar a l'infinit o molt lluny, no us espanteu si veieu això per que és normal. La meva recomanació és que siguin d'una marca solvent, amb baioneta metàl·lica i pins de contacte per no perdre l'autoenfoc ni la transmissió de dades entre l'objectiu i la càmera. Y per suposat, si son per la vostra Olympus aquests anells han de ser per baioneta m4/3, no intenteu montar un altre cosa per que farieu malbé la càmera!


Personalment faig servir molt els anells d'extensió combinats amb teleobjectius, fins i tot amb el MZuiko 300 mm F4 Pro per que d'aquesta manera puc fotografiar animals espantadissos deixant un parell de metres entre ells i la càmera per no destorbar-los, tot un luxe!


4- Lens d'augment. Ja us dic que no m'agraden, qualsevol cosa que vagi devant de l'objectiu merma la qualitat de manera molt apreciable, en aquest cas en relació directa al seu factor d'ampliació: quan més amplia més deforma la imatge sobre tot a les cantonades. Hi ha qui les fa servir conscientment i a més els hi posen vaselina i altres coses enganxades per crear efectes "especials"... Personalment ni les faig servir ni les recomano.


5- Un objectiu macro. Deixem-nos de bajanades, no hi ha res com un objectiu específic per fer macrofotografia. És l'opció més cara de les propostes, però és la definitiva. En el cas d'Olympus, el MZuiko 60 macro és una autèntica meravella que després de molts anys d'ús encara em sorprén per la seva qualitat, petit tamany i preu molt ajustat. 


Si us fixeu, l'ordre d'aquesta entrada seria com l'evolució en el temps d'un aficionat que mica en mica es va engrescant amb la fotografia d'aproximació, un camí que hem recorregut tots. Després cadascú s'especialitzarà en allò que li agrada més: macro a mà amb teles extrems per caçar papallones, bodegons estàtics amb trípode i reflectors per fotografiar bolets, o amb finestres de llum led i flaixos múltiples per macros creatius, etc, etc. 
A dia d'avuí el que més faig servir és l'objectiu macro i els anells d'extensió combinats amb diferents objectius a més d'un petit flash, aquest seria un resum perfecte de quina seria la meva recomenació per qui vulgui començar en aquest camp. 
En aquesta entrada només hem parlat de material, però hi ha un altra camí compositiu i estètic que és realment emocinonant i molt més important. El consell per avançar en aquest sentit seria mirar molta fotografia que ens emocioni i preguntar-nos com estan fetes, quines decissions va prendre el fotògraf per fer les coses d'aquella manera que ens agrada tant i tan aviat poguem, les hem de posar en pràctica a les nostres fotografies. El material ens ajudarà, però hem de saber qué volem. En realitat aquest tema donaría per un altre entrada, queda pendent!




Si voleu mirar més fotos macro de natura la meva aportació la podeu veure al blog Fotos Imperfectas a la etiqueta Animals i també Natura, o si us agrada més també a Instagram tinc una galeria molt acolorida
Res més, espero que aquesta entrada hagi sigut d'utilitat i faré una segona part revisant i posant al dia en català l'article d'us del flaix en fotografia macro amb càmera a la mà.
Com sempre, gràcies per llegir i mirar fins al final i molta salut!

1 comentari:

Màrius LG ha dit...

Bona feina Martin, es un privilegi i una sort pogue llegir els teus tutorials i gaudir de la teva experiencia. El redactat es molt didactic, fins i tot, jo l'entenc.
Rep una forta abraçada del teu amic.
Màrius.