TRANSLATE - TRADUCTOR

Quo vadis, OMSystem?

 


Ja han passat més de dos anys des de que Olympus va vendre la divisió fotogràfica a l'empresa japonesa JIP,  i posteriorment aquesta va crear OMSystem per continuar amb el negoci fotogràfic. Penso que ja tenim una mica de perspectiva en el temps, aquest és un bon moment per mirar enrere i veure quin és el camí recorregut des de llavors i també fer uns comentaris molt personals sobre el passat i el futur de la marca, acompanyeu-me si us ve de gust!

Objectiu OMSystem 20mm f/1.4

Si us sembla, parlaré primer de les càmeres i després dels objectius. Olympus va arribar a tenir 5 línies de cossos simultàniament, si no m'equivoco: EM1 X, EM1, EM5, EM10 i Pen F. Penso que és una barbaritat i crec que s'ha de simplificar per buscar el millor rendiment tecnològic, econòmic i de satisfacció pels usuaris. En el pasat, Olympus i l'ingenier Maitani van desenvolupar tecnologies avançades amb l'objecte de fer càmeres petites, de qualitat i econòmiques, i aquesta hauria de ser la línia a seguir per OMSystem en el futur sota el meu punt de vista. 

Objectiu MZuiko 12mm f/2

OMSystem es va fer càrrec d'una empresa fotogràfica basada en el format m4/3, i penso que prèviament Olympus no havia explotat totes les avantatges que la mida del sensor li oferia. Mancaven teleobjectius que aprofitessin el factor de multiplicació de 2X del sistema per fer lents més petites i lleugeres que la resta de fabricants no podien oferir, així com cossos de càmeres per poder-los muntar amb tecnologia d'enfoc automàtic molt desenvolupada per fotografiar animals en moviment. Sembla que això ha canviat i les dues últimes càmeres presentades, la OM-1 i la OM-5, van en aquesta línia tot i que segur que son projectes que ja estaven acabats quan es va fer el traspàs de propietat.

Objectiu MZuiko 45mm f/1.2

Crec que aquestes dues càmeres marcarn les línies a seguir en el futur: ofertar al catàleg un cos professional molt avançat amb tota la tecnologia disponible i un altre de més senzill, però a la vegada suficient per construcció i gadgets,  per fotografia de natura. Quedaria tot reduït a dos càmeres, ben diferenciades per preu, dissenyades per aprofitar al màxim l'avantatge del sistema per la fotografia d'aus i mamífers i per suportar el tracte dur a la natura. 
Però penso que Olympus/OMSytem te un deute amb els fotògrafs urbans i viatgers que no necessiten un cos de càmera amb un autofocus brutal i molts fotogrames per segon, un deute reforçat per un catàleg d'objectius fixos que ha anat augmentant al llarg dels anys que és l'enveja d'altres fabricants.


La Pen F simbolitza aquesta línia de càmeres clàssiques o urbanes petites i de qualitat que tantes alegries va donar a la marca i els aficionats anys enrere, i que va a tornar a repetir amb l'aparició de la versió digital el 2016. Aquesta va ser una càmera molt ben feta en tots els detalls, per exemple no veurem cap cargol a la seva superfície! Va ser la primera Olympus en muntar el sensor de 20 megas de resolució, i el set per imatges en BN directe era el més complet del mercat, exceptuant la Leica Monochrom. Inclús avui día és una càmera molt apreciada, només s'ha de veure quan demanen per unitats de segona mà a Ebay, per exemple. 


Objectiu MZuiko 17mm f/1.8

Hi ha tota una sèrie d'objectius mítics que fan bona parella amb la Pen F. Si us fixeu, a l'inici d'aquesta entrada he posat una foto amb la càmera, el 12mm f/2 i el 75mm f/1.8 feta expresament per il·lustrar el que vull dir. Aquestes lents van marcar una manera d'entendre la fotografia per part d'Olympus que no voldria que es perdés amb OMSystem. Penso que la especialització en fotografia d'acció a la natura és bona per que aprofita les virtuts del sensor, però també son una aventatge per fotografia urbana per que permeten fer càmeres petites, lleugeres i discretes com ja va ser la Pen F.

Objectiu MZuiko 45mm f/1.2

Res m'agradaria més que hi hagués una continuïtat amb la sga Pen F, i que continués creixent la família d'objectius fixos. Trobo brutal la qualitat de la família de MZuikos f/1.2, amb el 17, el 25 i el 45, que es podria ampliar amb un 12mm f/1.2 i un 75mm f/1.2. 
Al full de ruta d'objectius de fa un parell d'anys sortia una petita nota que parlava de l'aparició d'una "família" de lents  lluminoses, probablement f/1.4. Poc després va aparèixer el 20mm f/1.4, però aquesta referència al citat grup d'objectius va desaparèixer al nou mapa presentat al setembre de 2022:

Mapa d'objectius gener 2019. A l'apartat MZuiko Pro apareix una inscripció que diu "Bright prime lenses"



Mapa d'objectius 9-2022. Els "Bright prime lenses" ja no hi son.

En aquest mapa s'especifica que el nou objectiu macro serà un 90mm f:3.5 amb factor d'augment 2:1, crec que desenvolupat per aprofitar la funció d'apilament d'enfoc de les càmeres. Personalment penso que encara hi ha espai per fer un altre objectiu macro més llarg i lluminós pels que fotografiem animals espantadissos a pols. Imagineu-vos un 120 mm f/2 macro 1:1, inclús un 150 f/2, seria un objectiu únic del que no hi hauria res semblant al mercat!. Si a més acceptés multiplicadors de focal ja seria rodó! 

Objectiu MZuiko 25mm f/1.8

I ja vaig acabant. Trobo encertada la línia de OMSytem de especialitzar-se en fotografia d'acció a la natura, i penso que també seria encertat reduir el número de models de càmera ofertats. S'ha de potenciar la idea de que un usuari de OMSystem pot fotografiar animals en llibertat de manera efectiva per la meitat de pes i diners que la competència. 
Però per altra banda no m'agrada la idea que la marca vagi deixant de fer objectius fixos pels que ens agrada la fotografia amb calma, en entorns urbans o de viatge, i càmeres per fer-los servir. Penso que era el moment i el lloc per fer-ho, he cregut que era la meva obligació ja que s'ha de dir tant lo bo com el que no ens agrada tant.

Objectiu MZuiko 12mm f/2
Si us heu fixat, totes les imatges d'aquesta entrada estan fetes amb aquestes petites joies tecnològiques  que Olympus ha entregat al llarg dels anys. La família dels f/1.8 és el paradigma del sistema: petits, bons i lleugers. El 17mm f/1.8 va enganxat a la meva càmera per temporades, igual que el 12mm f/2. No vull renunciar a ells, i m'agradaria que OMSystem fes càmeres amb la matèixa filosofia. La de Maitani, la de les tres M: millor, més barat, més lleuger.

Objectiu MZuiko 75mm f1.8

Gràcies par arribar fins al final i espero que d'aqui uns anys tornem a trobar-nos per comentar l'evolució del sistema, estic segur que no hi ha millor recepta per vendre càmeres que escoltar el que volen els clients.
Salut i fotografia!

Objectiu MZuiko 17mm f/1.8




3 comentaris:

agus ha dit...

Estic totalment dácord,per a mi la pen-f i el 25mm1.8 es de lo mes divertit,salutacions desde Granollers.

David Alvarez Planas ha dit...

Martin Gallego
Enhorabona, Martin per aquest excel·lent article amb el qual estic d'acord gairebé en tot.
Soc un convençut de les bondats del sistema M4/3 i usuari entusiasta de fa molts anys de les càmeres i objectius Olympus.
Crec que, si ho saben gestionar i -molt important- aposten de forma clara i decidida per continuar amb el sistema, l'èxit està assegurat.
Per què dic això? Perquè, sincerament, el que veig fins ara NO és una aposta clara per part d'OM System i això, com a usuari de la marca, amb tres càmeres i 14 objectius, em preocupa.
Fa més de dos anys que es va anunciar la compra de la divisió de càmeres d'Olympus per part del fons d'inversió JIP, actual tenidora d'OM System. Des de les hores no han tret cap (sí, dic bé, cap) novetat pròpia.
L'única càmera que seria una novetat, la famosa "càmera Wow" era un projecte del qual ja es parlava quan encara la divisió de càmeres no s'havia venut. De manera que, en el millor dels casos, l'OM1 és un projecte heretat que OM System només s'hauria encarregat de portar a bon port.
El mateix passa amb les òptiques. El 12-40 f2.8 II és el mateix que el 12-40 de tota la vida al que li han canviat el nom; la nova OM5 (una càmera magnifica, molt capaç i que acumula un mun de tecnologia en un cos molt petit i molt resistent) no aporta, en realitat, cap novetat que no trobéssim abans en altres càmeres Olympus i en la que no han tingut ni la deferència d'actualitzar els menús (i no em crec l'excusa que oficialment ha donat la marca).I el "nou" macro 90 f3.5 (que molts esperàvem que fos un 100 f2.8 o, inclús, f2.0 amb la qual cosa, haguéssim tingut, a més, un molt bon objectiu de retrat) només és un desideràtum ara com ara.
Per altra banda, estan liquidant tot l'estoc de l'antiga Olympus amb ofertes, descomptes i extorns (un procés lògic i normal i que no em posaria la "mosca darrere l'orella" si anés acompanyat de novetats)
Si fos malpensat, que no ho soc, diria que això té tota la pinta d'una empresa que vol fer caixa, rendibilitzar i optimitzar la marca per després posar-la a la venda, És un procés que em resulta familiar perquè, al llarg de la meva vida professional, m'ha tocat veure i viure en diverses ocasions.
Quan sabrem si els trets van per aquí? En el futur immediat perquè a hores d'ara, l'empresa ja ha d'estar en situació de treure novetats i en cito algunes a manera d'exemple: una OM1 "junior" que faci oblidar la decepció de l'OM5; una PEN F II o una càmera tipus telemètrica; novetats en els modes computacionals de fotografia i millora en RD i el soroll (ja no parlo d'un sensor una mica, només una mica, més generós en resolució); òptiques més lluminoses (sospiro per un 12-40 f1.8) i, per què no?, una línia assequible d'objectius "prime" f1.4; i, sobretot, el compromís amb la mida i el pes que són l'ADN d'aquest format.
Tant de bo m'equivoqui en els meus temors, desitjo equivocar-me, vull equivocar-me, però només el futur ens diria per on van els trets...
(I perdó pel "totxo" que he fotut)

Rafelvng ha dit...

Totalment d'acord, no sé perquè no s'ha seguit fent nous models de la Pen-f. D'altra banda, espero que l'objectiu 90mm macro previst, tot i que l'esperava més lluminós, accepti els multiplicadors.
Salutacions des de Vilanova i la Geltrú