TRANSLATE - TRADUCTOR

El teleconvertidor digital serveix per fer macros?

 

Vanessa atalanta fotografiada amb l'objectiu MZuiko 300 mm F4 Pro i la funció teleconvertidor digital activada, a una distància d'uns 4 metres!

La resposta al titular d'aquesta entrada es si, amb avantatges i algun que altre cosa no tan bona que intentaré explicar detingudament. Abans de res he de dir-vos que clicant a sobre les fotos les veureu a mida real una mica processades per un servidor, i a sota de cadascuna trobareu un enllaç de descàrrega de l'arxiu original sense tractar en format ORF (el RAW d'Olympus) i el JPG directe proporcionat per la càmera. També explicaré una mica més endavant com he tractat amb Photoshoop els arxius que veieu per mirar de millorar-los una mica de nitidesa i color.

Com ja sabreu i si no ja us ho explico jo, el teleconvertidor digital és una eina que tenen les càmeres Olympus per ampliar la zona central de la imatge aproximadament dos vegades i l'arxiu resultant té la mateixa mida en píxels que l'original. A continuació deixo la comparativa visual entre la foto original en format ORF i l'ampliació en format JPG feta per la càmera amb el teleconvertidor activat :



Per activar el teleconvertidor hem d'anar al menú de càmera, entrar a la secció Menú de disparo 1 i activar el Teleconvertidor digital com es veu a la imatge inferior:


A partir d'aquell moment ja veurem la imatge ampliada al visor i al monitor, i al panel informatiu veurem un símbol que ens diu que el teleconvertidor digital està activat:


També notarem que els punts d'enfocament han canviat i ara son més grossos i n'hi han menys, però segueixen cobrint la major part de la imatge:


És important triar la millor qualitat d'imatge possible per l'arxiu JPG generat per la càmera a més del ORF,   la recomanació seria la del tipus SF, Super Fine,  la podem seleccionar al menú i deixar l'opció que veiem  a la imatge inferior:


Fins aquí hem tractat de com configurar la càmera de la millor manera per activar el teleconvertidor digital. Si la nostra intenció és utilitzar-lo per fer macros a la natura he de dir que només l'hem de fer servir com una opció d'emergència, la qualitat de les imatges generades fent servir aquesta opció no aguanten la comparació amb les fetes amb un objectiu macro original. Tot i això, en determinades circumstàncies el teleconvertidor digital ens pot ajudar a fer imatges boniques a la natura si fem les coses ben fetes, a continuació deixo alguns consells en aquest sentit:

Flor de Versbascum boerhavii feta amb l'objectiu MZuiko 12-40 Pro a 40mm  i el teleconvertidor activat.
Descarregar ORF. Descarregar JPG de càmera.

Quan fem servir aquesta funció que amplia la imatge és molt important tenir activada l'estabilització d'imatge si fem servir la càmera a la ma ja que la tremolor del nostre pols es veu multiplicada al fer més gran la imatge. La recomanació és fer servir l'estabilització de tipus S-IS 1 com es veu a la imatge inferior:


Per evitar les trepidacions també és bona idea pujar la sensibilitat de la càmera i així tindrem més marge per que les velocitats siguin més altes i evitar la manca de nitidesa per aquest motiu. Treballar a 400, 640 o 800 ISO ens ajudarà en aquest sentit, fins i tot fer servir ISO Auto no és mala opció ja que la càmera triarà el valor més adient segons les condicions de llum ambient  i configuració que tenim en aquell moment.

Flor de Cistus albidus feta amb l'objectiu MZuiko 12-200 i el teleconvertidor digital activat.
Descargar ORF. Descargar JPG directe de càmera.

També és recomenable tancar una mica el diafragma i treballar a valors mitjos, per exemple F:8, ja que tindrem una mica més de qualitat d'imatge si ho comparem amb imatges fetes a diafragma completament obert. 
Aquesta funció de teleconvertidor digital funciona especialment bé en alguns objectius concrets, m'agradat molt combinat amb el 12-200 i pot ser una eina d'emergència per fer macros a la natura quan no esperàvem trobar-los. A més, amb el teleconvertidor no necessitem apropar-nos als animals petits i podem  evitar que s'espantin amb tanta facilitat, és un recurs que tenim al nostre abast per fer segons quines fotos. 

Pieris rapae fotografiada amb l'objectiu MZuiko 12-200 i el teleconvertidor digital activat.
Descarregar ORF. Descarregar JPG directe de càmera.

Pels que us agrada processar una mica més les imatges, al JPG de qualitat SF que genera la càmera amb l'ampliació efectuada pel teleconvertidor digital l'hi he aplicat una mica de contrast i saturació, i a més amb Photoshop he fet una selecció amb el llaç del centre d'interès de la imatge, el cap de la papallona a la imatge superior, i l'he aplica una mica d'enfoc per guanyar sensació de nitidesa, mireu l'abans i el després comparat al 100% d'ampliació amb la imatge tractada a l'esquerra:

Fins aquí aquest petit tutorial, espero que us pugui servir d'ajuda sobre tot en aquelles ocasions en que us trobeu un motiu petit per fotografiar i no disposeu d'un macro en aquell moment, la funció teleconvertidor digital us podrà ajudar.
Com sempre, ha sigut un plaer!


2 comentaris:

agus ha dit...

Hola Martin,que da mejor resultado,ampliar en camara o en el ordenador,saludos desde Granollers

Martin Gallego ha dit...

Bona pregunta! Creo que ampliando y trabajando el archivo en el ordenador podriamos obtener resultados similares al JPG entregado por la cámara, pero dudo mucho que consiguieramos mejorarlos, y seguro que el tiempo necesario para ello lo haría inviable. Ten en cuenta que los técnicosa de la marca, que saben un rato, dedican muchas horas a optimizar estos procesos para que den el mejor resultado posible! En todo caso, yo no me veo capacitado para hacerlo mejor y prefiero retocar un poco el JPG que da la càmara con el teleconvertidor activado en cuanto a saturación y contraste para dejarlo a mi gusto, nada más. Una abraçada i gràcies per comentar!