TRANSLATE - TRADUCTOR

Prova objectiu Olympus MZuiko 30 mm f/3.5 macro


Gràcies al amics i amigues de OM System he pogut dispossar d'una unitat d'aquesta petita lent durant uns dies per fer una prova a fons a la vida real. Penso que  no hi ha millor experiència que portar només un objectiu a la càmera i mirar de treure-li tot el profit en qualsevol situació, fins i tot quan es tracta d'un element especialitzat com aquest 30mm macro.  La càmera que l'ha acompanyat ha sigut la nova OM System OM-1, no és la primera prova una mica seriosa que faig amb ella, però em feia molta il·lusió provar aquest conjunt! 

Ja sabeu que si cliqueu a sobre de les imatges aquestes s'obriran a mida real en format jpeg, processades per un servidor amb Adobe Camera Raw i Photoshop. A sota de cadascuna d'elles veureu també un enllaç per descarregar el RAW original, en aquest cas en format ORF exclusiu d'Olympus/OM System, per si voleu fer les vostres proves.

ISO 1000, f/3.5, 1/2000 seg.
Descarregar RAW

Presentat al setembre de 2016 junt amb la EM1 MKII i els seus germans el MZuiko 25mm f/1.2 Pro i el 12-100 f/4 Pro, sembla que aquest macro de 30mm passi una mica desapercebut pels usuaris pot ser enlluernats per altres objectius de la categoria Pro del catàleg de la marca. En els següents enllaços podeu trobar la web oficial i també les especificaions tècniques, a més d'una magnífica prova que en el seu moment va fer l'amic Robin Wong. He de dir que el seu germà el MZuiko 60 macro f/2.8 té una  merescuda bona fama, les comparacions amb ell seran inevitables i sortirà nomenat al llarg d'aquest article!


Anem a parlar una mica del tema tècnic i així ens ho traiem de sobre. Aquest objectiu el formen 7 lens muntades en 6 grups, un esquema òptic senzill tot i que 3 dels vidres son especials per forma o composició, tots ells tractats amb un recobriment anomenat Zero per evitar reflexos i aberracions. El diafragma és de 7 pales i tanca des de f/3.5 fins a f/22, deixant un forat al centre arrodonit per que els desenfocs siguin més macos. La distància mínima d'enfoc és de 95 mil·límetres des del sensor, que es tradueix en uns curtíssims 14 mm des de l'extrem de l'objectiu fins al subjecte. A aquesta distància el factor d'ampliació és de 1,25 X, això vol dir que la imatge que l'objectiu projecta sobre el sensor és 1,25 vegades més gran que la realitat, una barbaritat que ens introdueix en el món de lo microscòpic! Això si, a distàncies tan curtes hem de vigilar de no tapar massa la llum amb la càmera o bé il·luminar de manera artificial. Cliqueu a sobre de la imatge inferior feta a màxima ampliació per descobrir fins a on arriba el detall, estem veient elements de mida exageradament petita!

Ploma de paó a màxima ampliació. ISO 80, f/14, 1/60 seg. Flaix STF-8
Descarregar RAW

Més coses. Aquest objectiu fa 57 mm d'ample i 60 mm de llarg amb un pes de 128 grams. Muntat a la OM-1 el conjunt dona un pes de 775 grams incloent-hi bateria, targeta i corretja. Si l'afegim el flash Olympus FL-14, per exemple, el pes total amb piles i tot és de 880 grams, una xifra molt continguda si la nostra idea és passejar pel camp amb la càmera penjada al coll. El fabricant no especifica que aquest objectiu sigui estanc, haurem d'anar en compte amb la pluja i també serà millor no exposar-ho en ambients amb molta pols. L'enfocament és de tipus intern, per això aquest 30 mm no s'estira ni gira el frontal quan el fem funcionar. Per fora no trobarem més mecanisme que l'anell per l'enfocament manual, molt generós i suau. La baioneta és metàl·lica i al costat dels pins electrònic apareix la inscripció "Made in Vietnam". Per últim, la rosca per filtres frontal és de 46mm, la mateixa que el 60 macro segurament per una bona raó que explicarem una mica més endavant.

ISO 800, f/6.2, 1/2500 seg.
Descarregar RAW

D'acord, ja tenim la descripció física i sabem les capacitats tècniques d'aquest objectiu, ara anem a veure el resum de les experiències a la vida real. 
Un objectiu macro està fet per fotografiar coses petites, ja sigui a la natura o per objectes creats per l'esser humà. En el cas d'aquest 30 mm, crec que és ideal per fotografiar subjectes estàtics ja sigui a mà alçada o amb trípode. Hem de tenir en comte que quan més ens apropem i per tant més ampliem, més possibilitats tenim que la imatge quedi trepidada i poc nítida, i una manera d'evitar-lo és fent servir el trespeus. Aquí faig la primera recomanació: si us agrada fotografiar coses petites amb tot enfocat fent servir un diafragma tancat i amb molta qualitat d'imatge, aquest 30mm és ideal per vosaltres si ho combineu amb un bon trípode. Aquest no cal que sigui molt gran per que com ja s'ha dit, el pes i mida del conjunt càmera/objectiu és petit. Recordeu que si volem fer fotos a ras de terra una bona solució per recolzar la càmera per llargues exposicions serà posar a sota un saquet d'arròs a mig omplir.

ISO 200, f/10, 1/40 seg. 
Descarregar RAW

Per subjectes vius espantadissos o en moviment aquest objectiu de 30 mm no és la millor opció per que necessitarem apropar-nos massa i els animals marxaran. Per aquest tipus de fotografies el seu germà de 60mm és més apropiat ja que permet posar més distància amb la bestiola, inclús els objectius MZuiko 40-150 mm Pro son una bona opció quan necessitem disparar una mica separats de l'animal.
Tot i això, si el protagonista no se'n va, amb aquest MZuiko de 30 mm podem fer macros de natura a pols amb molta qualitat d'imatge, tan sols necessitarem una mica de sort per l'apropament i no haver pres molt cafè!

ISO 1000, f/5, 1/160 seg.
Descarregar RAW

Però no només de macros viu el fotògraf. Podríem dir que aquest objectiu és un tele curt, inclús hi haurà qui consideri que aquesta focal de 30mm, equivalent a un 60mm en càmera de rodet, és molt similar a la visió normal d'una persona, i per tant, les seves aplicacions  poden ser molt variades. 
Si el fem servir per retrat ens aprofitarem de la seva altíssima qualitat d'imatge sobretot a distàncies curtes, es un macro i està fet per això! El diafragma mínim de f/3.5 és suficient per desenfocar el fons si aquesta és la nostra intenció i a més aquest valor ens assegura un mínim enfoc de les parts importants de la cara que no estan exactament en el mateix pla dels ulls com son les celles, els  llavis o fins i tot el nas.

Laura. ISO 400, f/3.5, 1/100 seg.
Descarregar RAW.

També m'ha agradat el comportament d'aquest objectiu per foto de carrer. Si bé el seu diafragma mínim de f/3.5 pot semblar que no ajuda en situacions de poca llum, ho vaig solucionar posant la sensibilitat en modus automàtic amb el topall màxim de 6400 ISO en la OM-1, un valor que la càmera gestiona perfectament a nivell de soroll i rang dinàmic. 
Depenent del punt de vista que triem aquest 30mm pot donar estètiques similars als angulars o pel contrari comprimir una mica les perspectives com fan els teles, veiem a continuació un parell d'imatges de mostra en aquest ordre:

ISO 640, f/3.5, 1/40 seg.
Descarregar RAW

ISO 200, f/9, 1/500
Descarregar RAW

En aquest punt m'agradaria obrir un apartat on parlar de les possibilitats d'aquest objectiu combinat amb la  OM-1. Tot i ser dels més petits de la casa, el MZuiko 30mm macro pot aprofitar tots els avenços tècnics que ofereix la càmera, alguns d'ells molt convenients per macrofotografia. L'apilat d'enfoc n'és el principal, ja que podem fer que l'àrea enfocada del subjecte sigui més ample a voluntat sense perdre el desenfocament posterior i anterior, us deixo un vídeo de Chris McGinnis on explica què és i com funciona, encara que recomano el trípode per fer-les:



A continuació veurem unes imatges de mostra amb aquesta tècnica, la primera és la imatge inicial per comparar a diafragma f/3.5 sense apilat d'enfoc, la segona ja és amb un apilat de 15 imatges a diafragma f/3.5 i poca distància de separació entre elles (2) i la tercera fotografia també és un apilat de 15 imatges a f/3.5 però amb molta separació entre elles (10). També us dic que m'he fet un fart de netejar puntets de pols amb Photoshop en aquestes mostres que no vaig veure quan feia les fotos...


Imatge original sense apilament, ISO 200, f/3.5, 1,3 seg.



Apilament 15 fotos. ISO 200, f/3.5, 1,3 seg. Separació entre fotos apilament: 2


Una altre capacitat de la càmera molt interesant per macrofotografía que podem aprofitar amb aquest objectiu és la possibilitat de crear arxius d'alta resolució,  passant dels 5184 x 3888 píxels de la imatge normal (20,15 milions de píxels de resolució) als 8160 x 6120 (50 milions de píxels) en el modus de tret a mà i si triem fer servir el trípode la mida se'n va a 10.378 x 7.776 (80 milions de píxels).
A continuació deixo un parell d'imatges de mostra. La primera està feta a pols amb la selecció  a càmera del tipus de tret d'alta resolució a mà. La velocitat va ser de 1/13 segons i l'arxiu es veu correcte, nítid i sense artefactes estranys.

Alta resolució a pols. ISO 800, f/8, 1/13 seg.
Descarregar RAW

La imatge que ve a continuació està feta amb la càmera al trípode en modus d'alta resolució corresponent. Aquata imatge també ens servirà per comprovar com es comporta l'objectiu en imatges nocturnes amb altes llums, la meva impressió és que no ho fa gens malament! Són 80 milions de píxels, amplieu al 100% i mireu els detalls!

Alta resolució amb trípode. ISO 80, f/13, 20 seg.
Descarregar RAW

En quant al rendiment òptic d'aquest MZuiko 30mm macro hi ha poca cosa dolenta a dir. No deforma les línies rectes, les aberracions cromàtiques gairebé són inexistents fins i tot en les línies de separació entre altes llums i ombres i l'aspecte dels desenfocs posteriors o bokeh són molt macos fins i tot quan hi ha cercles d'altes llums desenfocades, en la línia del que ens té acostumats Olympus. Deixo unes quantes imatges per il·lustrar el que comento, per ordre:


ISO 200, f/6.3, 1/200
Descarregar RAW


ISO 800, f/3.5, 1/160 seg.
Descarregar RAW


ISO 800, f/3.5, 1/320
Descarregar RAW

Abans d'entrar al resum final, teníem una pregunta per respondre: perquè aquest 30mm té el mateix diàmetre de filtre frontal que el 60mm, quan és clar que la lent del davant hauria permès un de més petit? Doncs per poder fer servir els mateixos accessoris, sobre tot el flaix STF-8 del que podeu veure aquí una prova de camp feta per un servidor. A més, hi ha una sèrie de coincidències en el dissny que penso que no son tals. Per exemple, si posem un bitllet a la taula i recolcem a sobre la càmera amb el STF-8 muntat amb els difusors, la distància mínima d'enfoc i per tant la màxima ampliació és just en aquella posició. Un altre casualitat: si l'objectiu hagués sigut una mica més curt, els capçal dret del STF-8 hauria tocat el cos de la càmera impossibilitant el seu muntatge. Massa coincidències, m'inclino a pensar que està tot molt estudiat!
Per cert, la foto de mostra que poso just a sota està feta amb el flaix STF-8 amb l'objectiu a màxima ampliació, si agafeu un bitllet de 50 € com el de la foto i busqueu la península itàlica us adonareu del que és capaç aquest llop amb pell de xai.

Màxim apropament, il·luminat amb flaix STF-8. ISO 400, f/11, 1/250 seg.
Descarregar RAW

Doncs ja estem acabant. D'aquest MZuiko 30mm macro m'ha agradat la qualitat d'imatge i la seva lleugeresa i petita mida. No el recomano per fer fotografies d'animals petits espantadissos o en moviment, li agrada més la fotografia estàtica d'elements en repòs, ja sigui a la natura o a casa. És ideal per flors, bodegons, menjars, joies, joguines, etc, sempre acompanyat d'un bon trípode. Com que la distància de treball que necessita no és molt gran, el podreu fer servir en qualsevol espai com la taula del menjador o la cuina, no fa falta més. El preu al voltant de 300 € em sembla perfecte per una peça que entrega imatges de tan bona qualitat, només cal que sigui el que realment necessitem si coneixem el seu comportament!

ISO 1000, f/5.6, 1/200 seg.
Descarregar RAW

Abans del comiat deixeu-me que digui que les imatges d'animals que heu vist aquí han sigut fetes en llibertat a plena natura, en cap cas els he tret del seu entorn per preparar un bodegó i no he fet servir fred, gasos o altres substàncies per que parin quiets, penso que si fem fotografies naturalistes hem de respectar la natura. Això que sembla tan obvi no sempre ho és.
Res més, gràcies per la vostra atenció i espero que d'aquí a poc pugui fer una altra prova d'un objectiu macro OMSystem de focal més llarga, està anunciat al full de ruta d'objectius!
Salut i Fotografia!

ISO 1000, f/4.5, 1/200 seg.
Descarregar RAW

ISO 1000, f/3.5, 1/1600 seg.
Descarregar RAW




ISO 500, f/6.3, 1/320 seg.
Descarregar RAW

ISO 500, f/3.5, 1/320 seg.
Descarregar RAW

Modus Alta Resolució amb trípode. ISO 200, f/14, 1/5 seg.
Descarregar RAW 

ISO 800, f/4.5, 1/500 seg.
Descarregar RAW



ISO 1250, f/5.6, 1/320 seg.
Desacarregar RAW






1 comentari:

Pau Viu ha dit...

Gràcies pel treball. Aquest macro de 30, amb el 25 1.8 i el 12 40 II Pro 2.8, son els meus tresors, juntament amb la OMD EM 5 II.
El vaig comprar per preu i n´estic molt content, com tot el d´Olympus.
Novament gràcies per tot. Magnífic. Pau